See kõrvitsapüreed sisaldav maitsev sai on kindlasti kõikide kaneelisõprade lemmik. Maitseb parimalt valmistamispäeval.
- 12 g kuivpärmi
- 6 dl nisujahu
- 1,2 dl piima
- 1,8 dl kõrvitsapüreed
- 50 g võid
- 50 g suhkrut
- näputäis soola
- 2 dl suhkrut
- 2 spl kaneeli
- 50 g võid
Kuumuta potis piim ja või kuni või on sulanud. Sega jahu hulka pärm, sool ja suhkur. Lisa jahu hulka käesoe piima-võisegu ja toasoe kõrvitsapüree, sõtku kuni saad ühtlase taina, vajadusel lisa jahu. Kata kauss rätikuga ja lase soojas kohas kahekordseks kerkida.
Vahepeal sulata või ja sega suhkur kaneeliga.
Rulli kerkinud tainas nelinurkseks (u 30×50 cm) kata sulavõiga, raputa ühtlaselt peale kaneelisuhkrut. Lõika tainast u. 6 pikka riba (u. 5 cm) ja tõsta need üksteise peale. Lõika kuhi u. 5-ks või 6-ks. Tõsta väikesed kuhjad küpsetuspaberiga kaetud keeksivormi tihedalt üksteise vastu.
Küpseta 180-kraadises ahjus u. 30-40 minutit. Kontrolli saia küpsust puutikuga. Võta ahjust ja lase veidi jahtuda, kummuta vormist välja.
Soovi korral kata glasuuriga (selleks sega ühtlaseks 45 g tuhksuhkrut 1,5 tl vee ja 0,5 tl õliga). Serveeri soojalt külma piima või tassi teega.
Nippe ja nõuandeid:
- Kõrvitsapüree tegemiseks puhasta toores kõrvits, haki see ja keeda väheses vees pehmeks. Seejärel purusta saumikseriga. Vähem vesisema püree jaoks pane kõrvitsaviilud fooliumisse ja küpseta 200-kraadises ahjus pehmeks (aeg sõltub kõrvitsaviilude paksusest).
Retsept ja foto: Marit Soobik (Perenaine.ee)
Virve
Maitsev ja mõnusa kontsistentsiga sai. Kõrvits andis toreda kollase värvi, kuid maitses tunda polnud (kellele hea, kellele kurb uudis:).
Mulle tundus 2 dl suhkrut liiga palju ja panin umbes ehk poole kogusest, kuid süües tundus, et oleks võinud ikka rohkem panna:)
Enne ahjupanekut kergitasin ka!
Rebitav kõrvitsa-kaneelisai | Cook the day away!
[…] Idee siit. […]
KANEELI-KÕRVITSASAI – METANOIA
[…] retsepti pluss, et kõik tooraine va sool, suhkur ja kaneel on eestimaised. Algne retsept pärineb perenaine.ee lehelt. Aga kuna ma ise ühtegi retsepti ei suuda algusest lõpuni järgida, eriti kui ma teen seda juba […]
M.
Väga isuäratav kaneelisai, kadus laualt liigagi kähku! 😀 Soovitan kindlasti seda retsepti proovida – sööjad kiidavad ja nõuavad juurde. Mina lisasin taignasse ka veidi kardemoni. Sinna sobiks ka purustatud sarapuupähklid ja peale šokolaadiglasuur.