Eelmise postituse kommentaarides jagasid Perenaine.ee lugejad meiega oma nn firma-hoidist. Leidsime kaks eriti põnevat hoidist ja küsisime ka retseptid järele, et neid edaspidi ise saaks järele proovida. Proovige teiegi! Suurimad tänud Tiinale ja Liisile!

Tiina punasesõstra-tšilli marmelaad:

Tiina märgib esmalt ära, et täpset retsepti tal kahjuks ei ole, sest teeb oma lemmikut “firmakat” sisetunde järgi, kuid sellest ei ole ju hullu. Tiina kirjutab, et ta kasvatab ise tšillit ja katsetab sellega pidevalt.

  • Ca 3 liitrit punaseid sõstraid (ilma varteta)
  • Ca 1,5-2 kg suhkrut
  • 1 klaas vett
  • 2-4 tšillikauna (ca 8 cm pikkused, tükeldatuna), mahedamaks variandiks 2 tk, krehvisemaks 4 tk

Mahedamaks variandiks pane punased sõstrad, vesi ja tšillikaunad potti ja keeda tasasel tulel umbes 20 minutit. Kurna läbi tiheda sõela. Lisa suhkur ja keeda veel vaiksel tulel umbes 30 minutit ja pane purki.

Krehvtisemaks variandiks pane punased sõstrad ja vesi potti, keeda 20 minutit. Kurna. Lisa suhkur ja piprakaunad keeda veel ca 30 minutit. Pane purki.

Tiina kasutab mahedamat varianti näiteks küpsisetordi ja šokolaadi tordi vahel, kakaokisselli peal ja on ikka mõnus küll! Krehvtisem moos maitseb eriti hästi põdraprae kõrvale, aga ka verivorstide ja teiste küpsetatud lihade kõrvale.

Liisi rosinatega tomatipasta:

Liisi kirjutab, et tegemist on mõnusalt magusa tomatipastaga, mis on tema pere vaieldamatu lemmik. Tiina peres lisatakse seda nii pastale, riisile kui ka lihale ja lihapallidele.

  • 250 g sibulaid
  • 200 g hapusid õunu
  • 1,5 kg tomateid
  • 100 g rosinaid
  • 2 dl suhkrut
  • maitse järgi soola, pipart, paprikapulbrit, soovi korral ingveripulbrit ja nelki

Haki sibulad ja hauta 4 spl veega pehmeks. Lisa suhkur, tükeldatud õunad, eelnevalt leotatud rosinad ja maitseained. Aseta tomatid minutiks keeva vette. Võta välja, eemalda koor ja lisa segusse. Keeda segu vaiksel tulel pool tundi (aeg-ajalt segades). Püreesta. Jaota purkidesse.

Liisi lisab, et kui maitsestada tugevamalt pipraga ning lisada ananassitükke, siis palju ei puudu magushapust hiinakastmest!

Veelkord, suured tänud Liisile ja Tiinale ja edu neile katsetamistes!

Tule pane Sinagi siia kirja oma nn firma-hoidis (vastused lähevad lukku TÄNA kell 14.00) ja loosime välja järgmise raamatu:

kodused hoidised