Eestikeelsena on hiljuti ilmunud Lucy Cornell’i raamat „Kodused hoidised“  (raamatu võitmiseks vaata postituse lõppu!), mis iseäranis Eesti kontekstis sobilik eelkõige algajale hoidistajale. Samas leiavad sellest ka kogenumad perenaised huvitavaid hoidiseliike alates jõhvikamarmelaadist, sidrunivõidest, puuviljade suhkrustamiseni välja. Alljärgnevalt raamatust mõned retseptinopped.

Kuidas suhkrustada puuvilju?

Sidruneid ja apelsine saab suhkrustada ja kasutada tortide-kookide kaunistamiseks.

Lõika sidrunid või apelsinid (pritsimata viljad) sobilikeks tükkideks. Pane potti 0,5 kg suhkrut ja 250 ml vett ning puuviljaviilud. Keeda neid madalal kuumusel kuniks need on pehmed. Võta tükid siirupist välja ja aseta traatresti peale asetatuna madala temperatuuriga praeahju, et suhkur kõvastuks. Samal ajal jätka siirupi keetmist, kuniks see on väga paks.

Lase siirupil jahtuda, kasta puuviljatükke tange või peenikest varrast kasutades ükshaaval siirupisse ja jäta tükid uuesti tahenema. Seejärel veereta tükke kristallsuhkrus. Säilita suhkrustatud puuvilju kihtidena õhukindlalt suletavates karpides, eraldades iga kihi vahapaberist lehega.

Apelsinimarmelaad (ca 225 g hoidist)

sinisukk_apelsinimarmelaad

  • 6-8 väikest apelsini (kasuta pritsimata vilju, nt ökopoest)
  • 1 sidruni mahl
  • 1,5 l vett
  • 1,1 kg suhkrut

Lõika apelsinid pooleks ja õõnesta viljaliha kaussi, koos mahlaga. Valge säsi jäta koore külge. Hoia tühjad koorepoolikud alles.

Pane apelsinide viljaliha koos mahla ja seemnetega köögikombaini ja töötle ühtlaseks püreeks, seejärel suru läbi sõela paksupõhjalisse kastrulisse.

Kraabi tühjadest koorepoolikutest võimalikult palju valget säsi välja. Lõika koor tuletikulaiusteks ribadeks ja lisa need läi sõela surutud apelsinipüreele.

Kalla juurde sidrunimahl ja vesi ning kuumuta segu keemiseni.  Vähenda kuumust ja keeda madalal kuumusel 1-1,5 tundi, kuniks apelsinikoor on väga pehme ja segu on poole võrra vähenenud.

Lisa nüüd suhkur ja sega, kuniks see lahustunud. Keeda veel u. 10 minutit. Segu peaks olema nüüd tarretunud.

Lase marmelaadil mõni minut jahtuda, seejärel villi purkidesse, säilita jahedas.

Magus tšillidipp

sinisukk_tshillidipp

  • 200 ml vett
  • 200 ml riisiäädikat
  • 200 g suhkrut (või veidi vähem)
  • 2 tl hakitud värsket ingverit
  • 1 tl hakitud küüslauku
  • 2 tl hakitud tšillikaunu
  • 2 tl tomatiketšupit
  • 2 tl maisitärklist

Sega vesi ja äädikas ning kuumuta keemiseni. Lisa suhkur, ingver, küüslauk, tšilli ja ketšup ning keeda vaiksel tulel umbes 5 minutit. Seejärel lisa pidevalt segades vähese veega lahustatud maisitärklis, jätka segamist, kuni kaste pakseneb. Tõsta tulelt.

Hoidistamise eesmärgil vala kuum segu ettevalmistatud steriliseeritud purkidesse ning sulge õhukindlalt. Raamatu autori sõnul säilib see kaste suletud purgis kuni üks aasta.

kodused hoidisedFotod: Kirjastus Sinisukk

Raamatu võitmiseks palun vasta siin kommentaariumis küsimusele, milline on Sinu nn firma-hoidis?

Vastused lähevad loosimiseks lukku neljapäeval,  8. augustil kell 14.00.