The Independent ajalehes on üks sümpaatne lugu Senegalis sündinud pagarihärrast, kelle valmistatud pikad saiad ehk baguettes tunnistati tänavu Pariisi parimateks. Pikkade saiade retseptid on erinevates pagariärides suhteliselt sarnased, aga ühed saiad on maitsvamad põhjusel, et pagarid on panustanud aega nii parima tooraine leidmisele kui saiaküpsetamise protsessile. Härra Bodian’i pikkade saiade (üks) saladus on see, et ta laseb pärmisaial piisavalt kaua kerkida – kokku kaks tundi. Kiirtoiduga ei ole siin kindlasti midagi pistmist. Lisame siia ka tema pika-saia retsepti:

Baguette de tradition française

Koostis: 500g nisujahu, 350g vett, 12g soola, 7g pärmi (mitte kuiva)

* Sega pärm veega. Sega jahu ja sool suures kausis, siis lisa järk-järgult vee-pärmi segu, sega. Kata niiske riidega ja jäta tunniks kerkima.

* Jaga tainas kolmeks osaks ja aseta kergelt jahusele pinnasele. Vormi igast osast baguette’i kujuline sai ja aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Tee viis lõikeava, kata kinni ja jäta veel tunnikeseks kerkima.

* Eelsoojenda ahi 230 kraadini. Küpseta 15-20 minutit kuni sai on kuldpruun.