Pektiin on looduslik, marjades ja puuviljades leiduv aine, millel on hea omadus moose tarretada. Millistes marjades-viljades pektiini rohkesti ja millistes seda vähem leidub, annab teada septembrikuu Delicious ajakiri.

Kõrge pektiinisisaldusega: 

  • Õunad (eriti koored)
  • Põldmarjad (mitte küpsed)
  • Tsitrusviljade koored
  • Jõhvikad
  • Sõstrad
  • Tikrid
  • Viinamarjad
  • Ploomid (mitte küpsed)
  • Küdooniad
  • Pihlakad

Keskmise pektiinisisaldusega:

  • Aprikoosid
  • Kirsid
  • Leedrimarjad
  • Vaarikad

Madala pektiinisisaldusega:

  • Põldmarjad (küpsed)
  • Mustikad
  • Viigimarjad
  • Nektariinid
  • Pirnid
  • Virsikud
  • Ananassid
  • Ploomid (küpsed)
  • Granaatõunad
  • Maasikad

Madala pektiinisisaldusega marjadest-viljadest moosi keetes võib lisada nii moosisuhkrut (sisaldab tööstuslikult valmistatud pektiini) ja/või teisi kõrge pektiinisisaldusega marju-vilju. Kolmanda variandina soovitab ajakiri panna moosi keetmise ajaks potti marlisse suletud õuna- ja/või tsitrusviljade koori, mis on pektiinirikkad ja teevad seega moosi naturaalsel moel paksemaks.

põldmarjad DSC_7713Põldmarjade pektiinisisaldus sõltub nende küpsusest (foto: Eva Palu)