Pektiin on looduslik, marjades ja puuviljades leiduv aine, millel on hea omadus moose tarretada. Millistes marjades-viljades pektiini rohkesti ja millistes seda vähem leidub, annab teada septembrikuu Delicious ajakiri.
Kõrge pektiinisisaldusega:
- Õunad (eriti koored)
- Põldmarjad (mitte küpsed)
- Tsitrusviljade koored
- Jõhvikad
- Sõstrad
- Tikrid
- Viinamarjad
- Ploomid (mitte küpsed)
- Küdooniad
- Pihlakad
Keskmise pektiinisisaldusega:
- Aprikoosid
- Kirsid
- Leedrimarjad
- Vaarikad
Madala pektiinisisaldusega:
- Põldmarjad (küpsed)
- Mustikad
- Viigimarjad
- Nektariinid
- Pirnid
- Virsikud
- Ananassid
- Ploomid (küpsed)
- Granaatõunad
- Maasikad
Madala pektiinisisaldusega marjadest-viljadest moosi keetes võib lisada nii moosisuhkrut (sisaldab tööstuslikult valmistatud pektiini) ja/või teisi kõrge pektiinisisaldusega marju-vilju. Kolmanda variandina soovitab ajakiri panna moosi keetmise ajaks potti marlisse suletud õuna- ja/või tsitrusviljade koori, mis on pektiinirikkad ja teevad seega moosi naturaalsel moel paksemaks.
Põldmarjade pektiinisisaldus sõltub nende küpsusest (foto: Eva Palu)