Pekanipähkli pirukas

Ameerikas on see mõnusalt pähkline küpsetis olnud läbi aegade erinevate pidulaudade lahutamatuks osaks, eriti tänupühade ja jõulude ajal. Koogi üheks oluliseks koostisosaks on Ameerikas maisisiirup, mida Eestis naljalt ei leidu, ent õnneks ei jää kook sellepärast tegemata – selle koostisosa asendamise võimalus on täitsa olemas!

Põhi:

  • 200 g nisujahu
  • 130 g võid
  • 50 g suhkrut
  • 3 spl külma vett

Kate:

  • 3 lahtiklopitud muna
  • 2 dl suhkrut
  • 0,5 tl soola
  • 2,5 dl heledat või tumedat maisisiirupit
  • 2 spl sulatatud võid
  • 2 tl vanilliekstrakti
  • 300 g pekanipähkleid

Pane ahi 220 kraadi juurde soojenema. Põhja valmistamiseks sega jahu ja suhkur, haki hulka või, lisa külm vesi ja näpi kõik kiiresti kokku taignaks. Vooderda 24 või 26 cm koogivormi põhi ja servad taignaga, toesta servadele vajutatud taigen fooliumiga, et taigen küpsedes alla ei vajuks. Torka kahvliga koogipõhjale mõned augud. Eelküpseta põhja ahjus 10 minutit.

Põhja küpsemise ajal sega kokku koogikate. Selleks klopi lahti munad, lisa hulka suhkur, sool, siirup, sulavõi, vanilliekstrakt ja lõpuks pekanipähklid. Vala segu eelküpsetatud koogipõhjale. Alanda kuumus 175 kraadi peale ja küpseta kooki ahjus 50 minutit. Peale ahjust võtmist lase koogil vähemalt 1 tund vormis seista ja jahtuda, enne kui serveerima hakkad. Kook maitseb hea ka ilma lisanditeta, ent väga hästi sobib seda serveerida näiteks koos vaniljejäätise või vahukoorega.

Maisisiirupit soovitatakse asendada järgnevalt:

1) 200 g suhkrut (kas valget või pruuni); 60 ml vett
Keeda suhkrust ja veest siirup

2) 2,5 dl mett

Nippe ja nõuandeid:

  • Kui ise siirupit keeta ei viitsi, siis samahästi võiks toimida maisisiirupi asendamine ka meil poodides saadaoleva Dansukkeri tumeda või heleda suhkrusiirupiga.

Retsept ja foto: Janne Lass (Perenaine.ee)

 




Eelmine postitus
Mississippi mudakook
Järgmine postitus
Mustikapirukad kohupiimaga
3 Kommentaari

March 27, 2015

Aga kas sinna täidise koostisse võib koort ka panna? Nägin nagu kuskilt et pandi… mida see muudab maitses?


    March 27, 2015

    Koore lisamine muudaks selle ilmselt hoopis teistsorti pirukaks. Aga kui sulle kokanduslikud eksperimendid meeldivad, siis muidugi tee proovi ja anna tulemusest teada! Muidu on selle koogi kate selline siirupiselt pähkline, aga koore lisamisega muutub see kate arvatavasti pehmemaks ja siirupi efekt kaob koore-munasegu sisse ära.


March 27, 2015

Väga maitsev kook, seega soovitan selle investeeringu kallitesse pekanpähklitesse ikkagi ära teha. Asendasin maisisiirupi meega ja maitselt
sobis priimalt.



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loe veel...
Mississippi mudakook

Ameerika koogiklassikat – pehme ja “mudase” täidisega šokolaadikook, mida on lihtne valmistada.

sulge x

Oleme tänulikud, kui annate kommentaariumis teada, kas ja kuidas meie retseptid õnnestusid (või siis mitte); veelgi tänulikumad oleme teiepoolsete argumenteeritud arvamuste üle. Mittesobivad kommentaarid kustutame. Jätame endale õiguse avaldada kommentaari kirjutamiseks kasutatud arvuti IP-aadressi õiguskaitseasutustega koostöö tegemiseks.