Ameerikas on see mõnusalt pähkline küpsetis olnud läbi aegade erinevate pidulaudade lahutamatuks osaks, eriti tänupühade ja jõulude ajal.
Põhi:
- 200 g nisujahu
- 130 g võid
- 50 g suhkrut
- 3 spl külma vett
Kate:
- 3 lahtiklopitud muna
- 2 dl suhkrut
- 0,5 tl soola
- 2,5 dl heledat või tumedat suhkrusiirupit
- 2 spl sulatatud võid
- 2 tl vanilliekstrakti
- 300 g pekaanipähkleid
Pane ahi 220 kraadi juurde soojenema. Põhja valmistamiseks sega jahu ja suhkur, haki hulka või, lisa külm vesi ja näpi kõik kiiresti kokku taignaks. Vooderda 24 või 26 cm koogivormi põhi ja servad taignaga, toesta servadele vajutatud taigen fooliumiga, et taigen küpsedes alla ei vajuks. Torka kahvliga koogipõhjale mõned augud. Eelküpseta põhja ahjus 10 minutit.
Põhja küpsemise ajal sega kokku koogikate. Selleks klopi lahti munad, lisa hulka suhkur, sool, siirup, sulavõi, vanilliekstrakt ja lõpuks pekaanipähklid. Vala segu eelküpsetatud koogipõhjale. Alanda kuumus 175 kraadi peale ja küpseta kooki ahjus 50 minutit. Peale ahjust võtmist lase koogil vähemalt 1 tund vormis seista ja jahtuda, enne kui serveerima hakkad. Kook maitseb hea ka ilma lisanditeta, ent väga hästi sobib seda serveerida näiteks koos vaniljejäätise või vahukoorega.
Nippe ja nõuandeid. Kui soovid siirupit ise keeta võta 2 dl suhkrut (kas valget või pruuni) ja 60 ml vett ning keeda suhkrust ja veest siirup.
Retsept ja foto: Janne Lass (Perenaine.ee)
Kertu
Aga kas sinna täidise koostisse võib koort ka panna? Nägin nagu kuskilt et pandi… mida see muudab maitses?
Janne@Perenaine
Koore lisamine muudaks selle ilmselt hoopis teistsorti pirukaks. Aga kui sulle kokanduslikud eksperimendid meeldivad, siis muidugi tee proovi ja anna tulemusest teada! Muidu on selle koogi kate selline siirupiselt pähkline, aga koore lisamisega muutub see kate arvatavasti pehmemaks ja siirupi efekt kaob koore-munasegu sisse ära.
Eva
Väga maitsev kook, seega soovitan selle investeeringu kallitesse pekanpähklitesse ikkagi ära teha. Asendasin maisisiirupi meega ja maitselt
sobis priimalt.