Ameerikas on see mõnusalt pähkline küpsetis olnud läbi aegade erinevate pidulaudade lahutamatuks osaks, eriti tänupühade ja jõulude ajal.

Põhi:

  • 200 g nisujahu
  • 130 g võid
  • 50 g suhkrut
  • 3 spl külma vett

Kate:

  • 3 lahtiklopitud muna
  • 2 dl suhkrut
  • 0,5 tl soola
  • 2,5 dl heledat või tumedat suhkrusiirupit
  • 2 spl sulatatud võid
  • 2 tl vanilliekstrakti
  • 300 g pekaanipähkleid

Pane ahi 220 kraadi juurde soojenema. Põhja valmistamiseks sega jahu ja suhkur, haki hulka või, lisa külm vesi ja näpi kõik kiiresti kokku taignaks. Vooderda 24 või 26 cm koogivormi põhi ja servad taignaga, toesta servadele vajutatud taigen fooliumiga, et taigen küpsedes alla ei vajuks. Torka kahvliga koogipõhjale mõned augud. Eelküpseta põhja ahjus 10 minutit.

Põhja küpsemise ajal sega kokku koogikate. Selleks klopi lahti munad, lisa hulka suhkur, sool, siirup, sulavõi, vanilliekstrakt ja lõpuks pekaanipähklid. Vala segu eelküpsetatud koogipõhjale. Alanda kuumus 175 kraadi peale ja küpseta kooki ahjus 50 minutit. Peale ahjust võtmist lase koogil vähemalt 1 tund vormis seista ja jahtuda, enne kui serveerima hakkad. Kook maitseb hea ka ilma lisanditeta, ent väga hästi sobib seda serveerida näiteks koos vaniljejäätise või vahukoorega.

Nippe ja nõuandeid. Kui soovid siirupit ise keeta võta 2 dl suhkrut (kas valget või pruuni) ja 60 ml vett ning keeda suhkrust ja veest siirup.

Retsept ja foto: Janne Lass (Perenaine.ee)