Juustukookide klassika – kõrge ja kergelt sidrunise maitsega luksuslik kook.
- 250 g Digestive küpsiseid
- 100 g võid
- 1,2 kg Philadelphia toorjuustu (täisrasvast)
- 350 g suhkrut
- 1 tl vanillisuhkurt
- 5 suurt muna
- 2 munakollast
- Poole sidruni riivitud koor
Kirsikate:
- 500g kirsse
- 1,5 spl tärklist
- 3 spl vett
- 100 ml apelsinimahla
- 0,5 sidruni riivitud koor
- 1 spl sidrunimahla
- 50 g suhkrut
Purusta küpsised peeneks, sega sulatatud võiga ja suru lusikaseljaga tugevalt 24 cm-se koogivormi põhja ja seintele (täitsa ülesse välja). Pane külmikusse ootele.
Vahusta toasoe toorjuust kergelt seda lusikaga ühtlaseks kloppides. Lisa suhkrud ja sidruni koor, sega. Lisa ühekaupa munad (jätkates alles siis kui muna on korralikult segunenud). Kalla segu küpsisepõhjale ja küpseta 12 minutit 260-kraadises ahjus. Seejärel alanda kuumust 150 kraadini ja küpseta veel tunnike. Küpsenud kook võdiseb veel keskelt pisut.
Võta kook ahjust ja tõmba terava noaga koogi ja koogivormi vahelt, et kook pragunema ei hakkaks. Jahuta täielikult.
Kirsikatteks sulata tärklis vees. Võta paksupõhjaline pann ning sega kirsid, apelsinimahl, sidrunimahl, sidruni koor ja suhkur. Lisa ka tärklise-vee segu ning kuumuta keskmisel kuumusel kuniks segu pakseneb. Jahuta segu enne kui koogile peale tõstad.
NB! Kui kasutad külmutatud kirsse, sulata need eelnevalt ja jäta koostisainetest ära apelsinimahl – kasuta selle asemel sulamisel eraldunud kirsimahla.
Retsept ja foto: Eva Pärtel (Perenaine.ee)
Karin Järviste
Meie lemmik toorjuustukook, sulab suus. soovitn kindlalt proovida 🙂
Mihkel
seal retseptis viga sees – ahjus peaks ta teises raundis olema ikka 150 kraadi juures, mitte 115ga.
Eva@Perenaine
Mihkel, aitäh, viga nüüd parandatud!
Anna
Kuidagi ei mahu see kogus 24 cm läbimõõduga vormi ära, võtsin 26 cm vormi ja sinna mahtus napilt.
Eva@Perenaine
Tere, Anna! Tundub, et Sul on liiga madalate servadega koogivorm.
Marit
Ideaalne juustukook! Parajalt õhuke küpsisepõhi, kreemine täidis ja hapukas kirsikaste-võrratu maitsekooslus. Soovitan!
K
Suhkrukogus on küll natukene liiga suur, väga-väga magus tuli, muidu oli kook väga super.
Kadri
Kas võiks kasutada ka kompotikirsse?
Eva@Perenaine
Jaa, võid kasutada!
Irina
Tänan väga suurepärase retsepti eest! Kas tohib küsida, kui jagada komponendid kaheks osaks , milline vorm võiks sobida ja kui kaua siis seda peaks küpsetama?
perenaine
Tere, Irina! 15 või 18 cm läbimõõduga koogivorm ja küpsetusaeg ca 45 minutit. Jälgi ahjus toimuvat, kui kook vaid mõne cm raadiuses võdiseb, siis tuleb ahi välja lülitada.
Mariia
Suhkrukogus on tohutu! Vähendasin seda 150 g peale ja tuli väga maitsev kook. Magusasõbrad kiitsid.
J
Kui kook teha 28cm vormi siis koguseid oleks vist vaja korrutada 1,4’ga (https://nami-nami.ee/uudis/2937/ selle järgi), aga kaua siis kook ahjus olema peas? 🙂
Eva@Perenaine
Me ei soovita juustukooki nii suure vormi sisse teha, sest suure tõenäosusega see praguneb (muidugi võib ka kõik õnnestuda). Pigem tee näiteks kaks kooki. Juhu kui teed siiski suurema koogi, siis küpsetamisaja suhtes: jälgi ahjus toimuvat, kui kook on keskelt veel 3-4 cm raadiuses vedel, lülita ahi välja ja lase ahjus pool tundi “järelküpseda”.
K
Millise ahju reziimiga see juustukook küpsetatud on? kas pöördõhuga või millise?
Perenaine
Tavalise e. alt-ülevalt küpsetusrezhiimiga