Kui värsketest mustsõstardest on isu täis söödud, aga kausis veel üksjagu marju ootel, siis on üks võimalus valmistada neist mannavahtu.

  • 5-6 dl küpseid mustsõstraid
  • 1,5 l vett
  • 1,5 dl suhkrut
  • 1,5 dl mannat
  • 2 tl vanilliekstrakti

Puista puhtad marjad potti, vala peale vesi ja lase keema tõusta. Keeda marju umbes 15 minutit, siis kurna vedelik teise potti.

Tambi sõelale jäänud marjad pudruks ja suru läbi sõela nii palju, kui saad. Lase vedelikul uuesti keema tõusta, lisa suhkur ja seejärel vala peene joana sinna manna, kogu aeg segades. Keeda 10-15 minutit, aeg-ajalt sega. Keetmise lõpus lisa vanilliekstrakt (retseptis on toodud 2 tl, aga ekstrakti kogus võib sõltuda kasutatavast tootest. Ära pelga lisada kolmandat teelusikatäit, kui maitsemeel nii ütleb.)

Tõsta tulelt ja lase kümmekond minutit jahtuda. Seejärel hakka mikseriga vahustama. Ole valmis, et vahustamiseks võib kuluda parasjagu aega, kui eelistad heledat ja piimale ujuma jäävat pilvekest. Vahustatud mannavaht vala kaussi ning pane mõneks ajaks külma tahenema. Serveeri piimaga.

Retsept ja foto: Maris Schryer (Perenaine.ee)