Martsipanimaitseline mustikakook, mis valmib 16 cm-ses vormis, mis on paras umbes kolmele. Ühe suurema asemel võib teha ka paar pisemat.

Koogipõhi:

  • 90 g nisujahu
  • 2 tl suhkrut
  • noaotsaga soola
  • seemned poolest vanillikaunast
  • 60 g võid

Täidis:

  • 3 munakollast
  • 30 g suhkrut
  • 200 ml piima
  • seemned poolest vanillikaunast
  • 100g martsipani
  • 300g mustikaid
  • 1 spl suhkrut

Koogipõhjaks sega kausis jahu, suhkur, sool ja vanilliseemned. Lõika või kuubikuteks ja hõõru jahu hulka, kuni segu meenutab märga liiva. Lisa umbes 1 tl külma vett ja sõtku tainas ühtlaseks. Vajuta lapikuks kettaks ning lase külmkapis taheneda, umbes pool tundi.

Valmista kreem. Vahusta munakollased. Kuumuta piima vanilli ja 30 g suhkruga kuni see hakkab mullitama. Vala kuum piim peene joana munakollastele, munakollaseid pidevalt segades. Kalla segu tagasi kastrulisse ja kuumuta vesivannil kuni see hakkab paksenema.Tõsta kõrvale ja kata kilega, et peale ei tekiks nahka.

Võta 16 cm läbimõõduga kõrgemate servadega lahtikäiv koogivorm ja määri seestpoolt võiga. Kui vorm ei ole lahtikäiv, siis puista võikihile igaks juhuks ka natuke jahvatatud mandleid, küpsisepuru või lihtsalt jahu.

Võta tainas külmkapist ja rulli 20-22 cm suuruseks kettaks. Aseta see vormi keskele ja mulju sõrmedega paika. Ära pelga et kuskilt rebeneb või jääb natuke paksem, augud saab hõlpsasti taina abil kinni muljuda ja pärast ei jää nähagi. Vormi tainaservad 20 mm kuni 25 mm kõrgusteks.

Rulli martsipan 16 cm läbimõõduga lapikuks kettaks ja vajuta otse tainapõhjale. Martsipanikihi peale vala vanillikreem ning pane kook 10-15 minutiks 180-kraadisesse ahju.

Kohe kui vanillikreem on settinud ehk võbeleb, aga ei ole vedel, võta kook hetkeks ahjust ja kata mustikatega. Mustikad võivad ulatuda ka tainaäärest natuke kõrgemale, sest küpsedes vajuvad nad pisut kokku. Pane kook uuesti ahju, umbes 10 minutiks.
Puista tartaleti peale üks kuhjaga lusikatäis suhkrut ja karamelliseeri leeklambiga.

Retsept ja foto: Elisa Koor (Perenaine.ee)