Pirukas, mis enam mustikasemaks minna ei saa. Katteks krõbe muretaigen.

Muretaigen:

  • 360 g nisujahu
  • 1 tl soola
  • 1 spl suhkrut
  • 225 g võid
  • 6 spl külma vett

Täidis:

  • 800 g (metsa)mustikaid
  • 1 dl suhkrut
  • 2 spl tärklist
  • 0,5 sidruni riivitud koor

Määrimiseks/katteks:

  • 1 muna
  • 2 spl koort
  • 2 spl suhkrut

 

Valmista muretaigen. Sega jahu soola ja suhkruga. Haki külmkapivõi väikesteks kuubikuteks. Sega köögikombainis (kui käsitsi, siis hästi kiirelt ja külmade kätega) kuniks või on juba saepuru-laadne ja peaaegu massi sulandumas. Lisa jääkülm vesi ja sega kiirelt ühtlaseks. Aseta kilesse ja tõsta tunnikeseks külmkappi.

Täidiseks sega marjad eelnevalt segatud suhkru ja tärklise seguga, lisa juurde riivitud sidrunikoor ning tõsta külmkappi ootele.

Rulli jahusel pinnal taigen lahti ja kata sellega 24 cm-se (madala servadega) koogivormi servad nii, et taigent ripuks 1 cm jagu üle ääre. Kalla sisse  täidis. Rulli ülejäänud taigen uuesti lahti ja lõika sellest ribad, millest punu pirukale kate. Tõsta pooleks tunniks külmkappi.

Katteks klopi lahti muna ja sega koorega. Pintselda kook pealt sellega ja raputa üle suhkruga. Pane eelkuumutatud 200-kraadisesse ahju, alumisele siinile ca 50 minutiks küpsema. Kui kook läheb pealt liiga pruuniks, kata see fooliumiga. Enne sööma asumist lase pisut jahtuda, sest mustikatäidis on väga kuum.

mustikapirukas 2 DSC_6002

Retsept ja foto: Eva Pärtel (Perenaine.ee)