Maailmas arvatakse olevat 15 000 õunasorti, Eestis on teada vähemalt 370 sorti. Millist õunasorti milliseks otstarbeks kasutada – Äripäeva “Oma Maja” vahendusel nõu annab Piia Tiigemäe Rebase talust.

Õunamoosi tee hapukatest õuntest, need lagunevad keetes hästi. Sobivad sordid on Aia ilu, Antonovka, Tellissaare, Sügisjoonik. Kasuta ka erinevaid lisandeid, et talvel põnevam oleks.

Kuivatatud õunteks sobivad magushapud või hapud sordid, millel on valge tihe sisu. Näiteks Valge klaar, Krügeri tuviõun, Sügisjoonik,
Põltsamaa taliõun, aga ka Krameri tuviõun, Koit, Cortland, Melba, Tellissaare, Paide tali.

Küpsetamiseks sobivad hapud, pehme viljalihaga õunad. Näiteks Valge klaar, Antonovka, Sügisjoonik.

Säilitamiseks parimad on näiteks Katre, Tellissaare, Talvenauding, Veteran. Õige aeg korjata talveõunu on siis, kui seeme on poolpruun.
Õunte hoidmine kartulite ja teiste juurviljadega ühes keldris vähendab nende säilivusaega ja juurde tuleb spetsiifiline n-ö keldri maitse. Kui
muud võimalust pole, võib isoleerida õunakastid juurviljadest papi ja tekstiiliga. Kuiva ja tsementpõrandaga keldri nurka võiks panna niiskust andva veeanuma.

Õunamahlaks sobivad hästi Sügisjoonik, Valge klaar, Kuldrenett, Krameri tuviõun, Sügisdessert, Melba, Lembitu, Suislepp, Koit, Talvenauding, Cortland.

ounapuu DSC_9878 vÕunapuu (foto: Eva Palu, Perenaine.ee)