Makroonitegu on küpsetajale tõeline väljakutse: jälgi hoolikalt retsepti, sest siin on vaja täpseid gramme ja kraade, head tunnetust ja loomulikult ka õnne! Arvesta, et makroonid on parimad küpsetusjärgsel päeval.
Koostisained:
- 200 g mandlijahu
- 200 g tuhksuhkurt
- 70+80 g munavalgeid*
- 2 dl suhkrut
- 75 ml vett
Kreem:
- 75 g toasooja võid
- 2 spl tuhksuhkurt
- 3 spl jõhvikapüreed
- 2 spl kondenspiima
Täidis:
- 2-3 spl jõhvikapüreed
*Munavalged kogu ca nädal aega varem valmis, siis jõuavad need vedelamaks minna. Säilita neid kinnises klaaspurgis, külmikus. Arvesta, et ühe suure muna valge kaalub ca 35 grammi.
Sega kokku taigen
Sõelu mandlijahu (see nõuab kannatlikkust) ja tuhksuhkur.
Pane 2 dl suhkurt ja 75 ml vett potti, kuumuta keemiseni. Alanda kuumus keskmiseks ning kuumuta, pidevalt segades, kuniks siirup on 118-kraadine. Selleks kulub umbes 8-10 minutit.
Mikserda 70 grammi munavalgeid pehmeks vahuks. Nirista kuum suhkrusiirup munavalgemassi sisse ja vahusta kuniks mass on tugev, elastne, ühtlane.
Sega ülejäänud munavalged (80 grammi) mandlijahu-tuhksuhkruga. Tulemuseks on pastalaadne mass.
Ühenda kaks munavalgemassi. Sega ühtlaseks. Jätka segamist kuniks makroonitaigen on magma-laadse koostisega – voolab raskelt ja aeglaselt lusikalt maha. Tähtis on õige hetk ära tunnetada. Kui segad tainast liiga palju, muutub see liiga vedelaks ja küpsetuspaberile pigistatud makroonid vajuvad laiali. Kui taigen on aga liiga vähe segatud, jääb makroonide keskele tipp ning küpsised ei tule pealt siledad.
Aseta kondiitrikotti 9 mm läbimõõduga otsik ning täida see tainaga. Pigista kondiitrikotist küpsetuspaberile (mille oled asetanud ahjuplaadile) ca 3 cm läbimõõduga ühtlased ringid (kui sa ei ole “kindla käega”, joonista paberile ringid ette). Pigista nii 3 ahjuplaaditäit makroone.
Makroonide küpsetamine
Võta makroonidega ahjuplaat, hoia küpsetuspaberi otstest kinni ja löö tugevalt paar korda vastu lauda, et makroonidest õhk välja pääseks. Löö sedasi igast neljast küljest. Liigse õhu tõttu võivad makroonid küpsemise ajal praguneda.
Jäta makroonid ca pooleks tunniks toatemperatuurile ootele, et neile tekiks peale kerge koorik (näpuga katsudes on nad pealt kuivad).
Pane makroonid 200-kraadisesse ahju ja alanda koheselt ahju temperatuur 150 kraadini. Küpseta 15 minutit. Jälgi ahjus toimuvat: küpsemise ajal moodustub makrooni alla “jalake”. 15 minuti möödudes kontrolli, kas makroonid tulevad küpsetuspaberi küljest lahti. Kui tuleb ära ainult koorik, jätka küpsetamist minuti kaupa, sest jalake on veel toores.
Võta küpsenud makroonid ahjust ja jäta küpsetuspaberile jahtuma. Jahtudes tulevad küpsised paremini küpsetuspaberi küljest lahti. Parim on neid eemaldada noa abiga, makroone küpsetuspaberi küljest “lahti lõigates”. Küpseta nii ka ülejäänud plaaditäied.
Valmista kreem ja pane makroonipoolikud kokku
Kreemiks vahusta kõik ained mikseri abiga kohevaks. Täida kondiitrikott sakilise otsikuga, aseta kreem kotti ja pigista ühele makroonipoolele (sisemisele poole) kreemiring. Ringi keskele tilguta jõhvikapüreed ja kata teise makroonipoolega, suru ettevaatlikult kokku. Jätka nii ka teiste küpsistega.
Aseta makroonid plastikkarpi ja pane ööseks külmkappi, sest siis jõuab täidis mandliküpsise sisse imbuda ning küpsised on mõnusad mahlased.
Retsept ja fotod: Eva Pärtel (materjal ilmus ajakirjas Nipiraamat, veebruar 2017)