Mandlimaiguse ja kreemise täidisega kook, mille maitset täiendavad hästi värsked maasikad.

Põhi:

  • 390 g nisujahu
  • 0,5 tl soola
  • 185 g toasooja võid
  • 2,5 dl suhkrut
  • 1 muna

Täidis:

  • 100 g suhkrut
  • 100 g mandlijahu
  • 100 g võid (toasoe)
  • 2 munakollast
  • maasikaid (poolitatud)
  • määrimiseks maasikamoosi

Sega kokku nisujahu ja sool, pane kõrvale. Vahusta mikseriga või (ca 2 minutit), lisa järk-järgult suhkur ja vahusta edasi paar minutit. Lisa muna, jätka segamist ca 1 minut. Lisa pool jahukogusest ja kui see on tainasse imendunud, lisa ülejäänud ja kui oled saavutanud ühtlase taina, mis mikserikausi külgedelt lahti tuleb, mässi see kilesse ja pane vähemalt paariks tunniks külmkappi ootele.

Antud koogi jaoks kulub seda tainast ca 1/3 ulatuses, ülejäänud pane külmkappi järgmist koogi- või küpsisetegu ootama (näiteks seda kooki). Rulli tainas lahti ja vooderda sellega 24 cm-se koogivormi põhi ja ääred. Tainas on hästi mure ja ei taha hästi koos püsida, aga see-eest see ei kahane küpsedes. Purunenud kohad ja tekkinud praod näpi sõrmede abiga kokku. Pane tainas 25 minutiks külmkappi tahenema ja aseta ahi 200 kraadi peale kuumenema.

Eelküpseta põhja 200-kraadises ahjus, alguses 12 minutit koos küpsetusubadega (pane küpsetamata taina peale küpsetuspaber ja kalla selle peale raskust andma küpsetusoad, nt võid kasutada riisiterasid või ube). Eemalda küpsetusoad ja küpseta veel 4-5 minutit, kuniks põhi on tahenenud ja on kergelt pruunikas.

Täidiseks sega kokku toasoe või, mandlijahu, munakollased ja suhkur. Vahusta segu mõned minutid mikseriga, et see muutuks õhulisemaks. Määri täidis eelküpsetatud põhjale ja suru sisse maasikapoolikud. Küpseta 180-kraadises ahjus 25 minutit, kuniks täidis on pruunikas.

Määri ahjust võetud koogi peal olevad maasikad maasikamoosiseks, see annab marjadele ilusa läike. Kasuta vedelamat ja kreemja konsistensiga moosi (väga hästi sobib näiteks Felixi maasikamoos).

Retsept ja foto: Eva Pärtel (Perenaine.ee)