Selle millefeuille ehk tuhande kihi koogi retsept pärineb kuulsalt Briti kokalt Gordon Ramsay’lt. Kena välimus on petlik – kooki on tegelikult lihtne valmistada. Kogused kuuele.

  • 350 g lehttainast
  • 3 spl suhkurt
  • 300 ml vahukoort
  • 1 vanillikaun (või 1 tl vanillisuhkurt)
  • 600 g maasikaid
  • 3 spl suhkurt
  • mõned basiilikulehed
  • 1/2 sidruni koor, riivitud
  • 50 g valget šokolaadi

Kuumuta ahi 200 kraadini. Puista töölaud üle 1 spl suhkruga ja rulli tainas pisut suuremaks tükiks kui 28×30 cm. Võta samasuur ahjuplaat, kata see küpsetuspaberiga, 1 spl suhkruga ja tõsta tainarulli abiga selle peale tainas. Raputa taas 1 spl suhkruga, tõsta peale küpsetuspaber ja sama suur (raske!) ahjuplaat. Kui plaadil pole piisavalt kaalu, tõsta selle peale raskust andma mõni keraamiline anum. Küpseta 25-30 minutit, kuniks tainas on kuldne ja krõbe, jahuta täielikult.

Täidiseks vahusta koor 3 spl suhkru ja vanilliseemnetega. Tükelda maasikad ja lisa täidisesse, samuti tükeldatud basiilikulehed ja riivitud sidruni koor.

Kui lehttaina-kook on maha jahtunud, lõika ära ebatasased servad, nii et jääks järele täpselt 28×30 cm-ne tükk. Lõika see kolmeks võrdseks tükiks (lõika esimene ära ja tõsta see ülejäänud taina peale ja lõika selle alusel järgmine).

Aseta üks koogikiht alusele, tõsta sellele pool täidist, tõmba lusikaseljaga siledaks ja kata järgmise koogikihiga ning vajuta õrnalt peale. Riivi uuele koogikihile pool šokolaadist ja kata täidisega (jäta 1 spl alles). Aseta peale kolmas koogikiht ja vajuta taas õrnalt peale, nii et täidis peaaegu kihtide vahelt välja hakkab pressima.

Tõmba noaseljaga servad siledaks, nii et täidist oleks ühtlaselt kõigi kihtide vahel. Võta 1 spl täidist ja kata pealmine pind, riivi selle peale valge šokolaad.

Kooki saab hõlpsamini lõigata kui koogikihtidest kätega kinni hoida.

Retsept: Gordon Ramsay, foto: Eva Pärtel (Perenaine.ee)