Päikeseline ja aromaatne, ilma mõru kõrvalmaitseta luksuslik marmelaad. Valmistamiseks tuleb natuke aega ja kannatust varuda.

  • 1kg kumkvaate
  • 750ml vett
  • 250ml värsket apelsinimahla
  • 1-2 sidrunit
  • 1 vanillikaun
  • 1kg moosisuhkrut

Pese kumkvaadid hoolikalt puhtaks. Pane valmis keskmise suurusega pott ja kalla sinna vesi ning apelsinimahl. Poolita vanillikaun, kaabi välja seemned ning lisa koos kaunapoolikutega potti. Poti peale tõsta sõel. Poolita kumkvaadid, pigista poolikud sõrmede vahel sõela kohal mahlast kuivaks (mahl potti, seemned sõelale) ning kaabi kogu valge sisu koos allesjäänud seemnetega sõela peale. Lõika tühi kumkvaadikübar pikuti pooleks ning haki peenikesteks ribadeks (seda võib teha ka köögikääridega). Ribad pane potti. Jätka kuni kõik kumkvaadid on otsas. Otsi nelinurkne tükk marlit, pigista sõelal olev kumkvaadisisu potti kuivaks ning keera kogu kraam marli sisse, seo pambuks ja suska see potti. See on vajalik, sest seemnetest eraldub pektiini. Kata pott kaanega ja jäta 24 tunniks jahedasse seisma.

Teine päev. Pane pott tulele ja lisa ühe sidruni mahl. Lase keeda keskmisel tulel umbes 45 minutit. Tõsta pott tulelt, lisa suhkur, sega kuni suhkur on sulanud ja tõsta tulele tagasi. Keeda tugeval tulel veel umbes 30-40 minutit, aeg-ajalt segades. Maitse, kas on vaja lisada veel teise sidruni mahl. Vahepeal steriliseeri purgid. Tilguta pool teelusikatäit marmelaadi alustaldrikule ja pista see kaheks minutiks jääkappi, seejärel tõmba sõrmega läbi jahtunud marmelaadiloigu ning jälgi, kas marmelaad kurrutub. Kui jah, siis lase keemistemperatuuril kiiresti tõusta 106 kraadini. Eemalda marlipamp ja vanillikaun, pane marmelaad purkidesse.

Retsept ja foto: Elisa Koor (Perenaine.ee)