Perenaine.ee lugejad jagasid meie Facebooki lehel infot oma lemmikute kukeseeneroogade kohta. Alljärgnevalt väike kokkuvõte.
- Kõige lemmikum ja kõige lihtsam – võiga praetud kukeseened, sibulaga või ilma, saia peal või niisama. Või siis saia peale, riivjuust peale ja ahju (viimast soovitab Kairi).
- Teine lugejate lemmik on kukeseenekaste – ikka värske kartuli ja miks mitte ka värske hapukurgiga. Heli versioon kukeseenekastmest on aga porru ja Merevaiguga: haki seened ja porru, kuumuta pannil, lisa vahukoor. Keeda kergelt läbi, maitsesta soola ja (sidruni)pipraga. Kõige lõpus lisa karp Merevaiku. Pille soovitab aga kukeseene-hakklihakastet. Ülle jagas ideed kukeseenekastmest singiga ja serveeritud spagettidega.
- Karolina soovitab kukeseenekotlette.
- Kukeseenepitsa – näiteks harilik hakklihapitsa koos kukeseentega ja teise katteks kukeseened, praetud sibul segatuna sulajuustu ja rõõsakoore seguga (Ulvi).
- Kukeseenepirukas. Rulli lahti muretaigen, määri sellele pakk maitsestamata toorjuustu, sellele tõsta kiht tomatirattaid, sellele praetud ja soola-pipraga maitsestatud kukeseened. Raputa peale tilli, riivjuustu ja pitsamaitseainet. (Kristi)
- Kukeseenepirukas lehttainal. Katteks Feta juustu, kukeseeni, suvikõrvitsat ja parmesani. (Ilen)
- Püreesupp kukeseentest. (Liisi)
- Kukeseene-singi-kartuli pajaroog sulatatud juustuga. (Laura)
- Kukeseenerisoto. Ka tavaline risoto saab väga hõrk kui sinna lisada kergel praetud kukeseeni. (Laura)
- Kukeseenepasta. (Hilli)
- Grillitud kukeseened koos sulatatud juustuga. (Victoria)
Retseptisoovitused
Seenerassolink – retsepti jagas Silvia.
- 400 g värskeid kukeseeni
- 1 petersell
- 1/2 sellerit
- 1 sibul
- 1 porrulauk
- 4 sl toiduõli
- 2 hapukurki
- 3 kartulit
- 4 sl tomatipastat
- 50 g värsket kapsast
- 3 sl kruupe
- 2 l vett
- soola, pipart, maitserohelist
- 4 sl hapukoort
Puhasta värsked seened, lõigata peeneks ja hauta omas mahlas, lisades veidi vett. Pese kruubid ja keeda eraldi vees pehmeks. Peenesta maitseviljad ja kuumuta õlis, lisa tomatipasta ja viilutatud hapukurgid. Keeda kartulid ja kapsas. Kui kartulid on peaaegu pehmed, lisa supile seened ja kruubid, kalla kõik kokku ja keeda üheskoos veel 5-10 minutit. Valmis supile lisa hapukoor ja hakitud maitseroheline.
Seenesalat – taas retsept Silvialt, aitäh!
- 500 g värskeid kukeseeni
- soola
- 1 sibul
- 2 keedetud kartulit
- 100 g keedusinki
- 1 hapu õun
- 3-4 tomatit
- tilli, rohelist sibulat
KASTE:
- 100 g hapukoort
- 1 sl majoneesi
- 1 sl hapukat mahla
- soola, pipart, maitserohelist
Lõika puhastatud seened ribadeks ja hauta omas mahlas, jahuta. Haki sibul peeneks, lõika kartulid piklikeks tükkideks, sink õhukesteks ribadeks, tomatid kaheksandikeks. Riivi õun. Pane seened ja muu kaussi, tõsta peale hästi maitsestatud kaste ja sega kergelt. Hoia tund aega külmas. Enne serveerimist puista peale hakitud maitserohelist.
Kukeseene-suvikõrvitsarullid, retsepti jagas Marina, aitäh!
- 2 suvikõrvitsat
- 200 g kukeseeni
- 1 kanafilee
- 50 g riivjuustu
- natuke ketšupit
- paar basiiliku lehekest
- sool, must pipar
- 1 küüslauguküüs
- oliiviõli
Lõika suvikõrvitsad ümbes 0,5 cm ribadeks, lao küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, määri oliiviõliga ja maitsesta soolaga. Küpseta 180- kraadises ahjus 5-7 minutit. Lõika kanafilee ribadeks, tükelda seened, maitsesta soola ja pipraga, lisa pressitud küüslauguküüs ja lao segu suvikõrvitsale. Raputa peale riivjuustu, hakitud basiilikut ja lisa veidi ketšupit. Keera rulli, kinnita puutikuga ja küpseta 180-kraadises ahjus 25 minutit.
Tuutud kukeseenega, retsepti jagas Ants, täname!
- 300 g lehttaigent
- 2 muna
- 5 koorega keedetud kartulit
- 2 sibulat
- 200 g kukeseeni
- 100 g riivjuustu
- maitsestamiseks soola, must pipart, hakitud peterselli või tilli, õli
Koori kartul ja lõika kuubikuteks.Prae seened ja hakitud sibul õlis. Sega kokku juust, seened+sibul, kartul, maitsesta soola ja pipraga. Soojenda ahi 180 kraadini. Rulli taigen ja lõika ristkülikud, määri munaga, aseta peale täidis ja tee tuutud. Määri tuutud munaga ja küpseta 15-20 minutit kuldpruuniks.Valmis tuutudele puista peale hakitud till või petersell.
Pirukas kukeseente ja kartuliga, retsept taas Antsult.
- 700 g kukeseeni
- 5 kartulit
- 2sibulat
- 0,5 l keefiri
- 150 g margariini
- 30 g võid
- 1 kg jahu
- 1 muna
- 1 munakollane
- soola, musta pipart
- 1 tl suhkurt
- o,5 tl küpsetuspulbrit
Kalla kaussi keefir, lisa vahustatud muna, sega, lisa sool, suhkur, sulatatud margariin ja natuke küpsetuspulbriga segatud jahu. Sega, lisa järkjärgult ka ülejäänud jahu. Sõtku taigen, pane toidukilesse ja aseta külmikusse. Soojenda ahi 180 kraadini. Tükelda seened, lõika kartul õhukesteks viiludeks, haki sibul, sega kõik kokku, maitsesta soola ja pipraga. Jaota taigen kaheks osaks nii, et üks osa on veidi suurem. Rulli jahusel laual suurem taignatükk ringikujuliseks, lao võiga määritud plaadile, pane täidis peale, soovi korral võib panna täidise peale ka võitükikesi. Rulli ülejäänud taigen ja pane täidisele, vajuta ääred kinni ja määri pirukas munakollasega. Tõsta ahju ja küpseta 40-45 minutit.