“Minu” reisiraamatute sari on saanud omale lisa kokanduse vallast – ilmunud on “Minu kokaraamat” , kus „Minu“-sarja autorid esitlevad oma lemmik maitseelamusi võõrsil elatud päevilt.
Meile on see raamat ses mõttes eriline, et retseptid katsetas järele ja pildistas üles meie perenaine Elina. Raamatu kirjastaja Epp Petrone sõnul plaaniti alguses retseptid anda teha ühele kohvikule, ent silma jäi hoopis Elina oma toidublogiga. Küsisime Elinalt raamatu ja selle valmimise kohta mõned küsimused.
Milliste rahvuste köögid on raamatus esindatud?
Raamatusse saatsid retsepte inimesed, kes on elanud või elavad järgmistes kohtades: Austraalia, Holland, Belgia, Eesti, Gruusia, Guatemala, Hispaania, Horvaatia, Ibiza, India, Island, Itaalia, Kanada, Kreeka, Kolumbia, Maroko, Moskva, Nepaal, Omaan, Prantsusmaa, Soome, Taani, Tai, Tšiili, Udmurdi, Ungari, USA.
Mille alusel reisiraamatute autorid just need retseptid välja pakkusid?
Mõned autorid on seda oma retsepti juures ka selgitanud ja mõne huvitava loo selle toiduga seoses kirja pannud. Mõnel juhul on lugu huvitavam kui retsept ise. Omalt poolt palusime, et retseptide koostisained oleks Eestis ka enam-vähem kättesaadavad.
Millised retseptid kokaraamatusse ei pääsenud ja miks?
Kõige sagemini jäi retsept välja koostisosa tõttu. Näiteks artišokkide, ogavesiroosi viljade või põhjapõdraliha leidmisega võib Eestis mõnel pool raskeks minna. Mõned retseptid olid omavahel üsna sarnased ja seetõttu jäi emb-kumb välja.
Kas tuli ka tooraineid asendada, et retseptides oleks kõik Eestist kättesaadavad ained?
Mõnel juhul palusime autoril lihtsalt mõne muu retsepti saata. Näiteks Pariisi läätsesupis olnud Morteau vorsti asendasin meil siin kättesaadava vorstiga.
Millised olid kõige keerulisemad road valmistada?
Mõni toit oli lihtsalt üsna aeganõudev – Austraalia lamingtonidega oli omajagu pusimist, kuigi keeruline ta just ei ole. Hispaania flan mul esimesel korral ebaõnnestus, kuna ajasin munad segamise asemel vahtu. Tegelikult on see väga hea ja lihtne magustoit, kui õigesti teha. Retsepti tegime paranduse, aga raamatusse läkski muide see “ebaõnnestunud” pilt. Esialgu oli plaan see ümber pildistada, aga autorile foto meeldis ja võibolla näebki see nii huvitavam välja. Veel mul ei õnnestunud esimese korraga näiteks Taani leivakook. Aga siis tegin retseptis väikese muudatusese ja hiljem tuli kook kenasti välja küll ja minu meelest on see raamatu üks maitsvamaid kooke. Fotosid tuli autorite soovil päris mitme toidu puhul ümber teha.
Fotol Elina lemmik raamatust – Taani leivakook.
Mis on Sinu lemmikud retseptid sellest raamatust?
Eelmainitud Taani leivatort, Kanada vahtrasiirupikook, Gruusia spinatipätsid, India porgandihalvaa, Kreeka täidetud tomatid, Omaani kookosekala, Guatemala tortillasupp, Ibiza aloejook.
Mille poolest see uus raamat Eestis eriline on?
Minu meelest sellist kokaraamatut pole varem olnud, kus erinevates riikides elanud eestlased, kes ise kokad pole, on hiljem kohalikud retseptid ühte raamatusse kokku pannud. Kuna need inimesed pole minu teada toidutegemisega otseselt seotud, siis retseptid ongi sellised, mis peaksid igale perenaisele jõukohased olema.
—–
Petrone Print on Perenaine.ee lugejatele loosimiseks välja pannud raamatust kolm eksemplari. Raamatu võitmiseks palume siia loo alla kommentaari kirjutada vastus küsimusele: millise rahvuse köök on Sinu lemmik ja mis on Sinu eriline lemmik sellest köögist? Ootame isuäratavaid vastuseid hiljemalt reedeks (11.11.11) kuni kella 11.00-ni!
Liilia
igas köögis on nii häid kui halvemaid roogi. pean end itaalia köögi fänniks, just nende toitude lihtsuse tõttu. no näiteks igasugu variandid tiramisust on alati superhead!
Teevi
Mulle meeldib kõige rohkem Itaalia köök. Eelkõige muidugi pasta erinevate lisanditega (mereannid, sink), lisaks muidugi nende krõbeda koorikuga ning suussulava sisuga erinevad saiad, mida söögi kõrvale pakutakse. Olles ise veetnud 2 nädalat Itaalias, lihtsalt jumaldan nende kööki ning tihti tuleb koduski seda valmistada 🙂 Magustoitudest tuleb mul endal suurepäraselt välja Tiramisu.
Monika
Minu lemmikköök on tai köök – minu arvates on see lihtsalt geniaalne maitsete ja toiduainete kooslus. Tai köögi lemmikuteks on mul kõikvõimalikud erinevad kerged vürtsikas-magusad-soolakad vokitoidud.
vivian
Mina olen ka Itaalia köögi sõber. Meeldib lihtsus ja nemad armastavad vist tomateid sama palju kui mina 🙂 No näiteks üks brushetta mahub alati kõhtu!
Katrin
Ungari köök on minu lemmik. Täidetud paprika vastu ei saa ikka miski!
Jaana
Minu suureks lemmikuks on Tai köök ja kõige armastatuim retsept sealt on kergelt vürtsikas-magus roheline kanakarri, mida mõnus süüa koos õhulise basmati riisiga. Teen seda nii tihti, et retsept lausa pähe kulunud ja sellest vist küll kunagi ära ei tüdine:)
Helena M.
Ma olen Itaalia, aga ka India ja Aasia köögi austaja. VIimasel suvel sattusin vaimustusse Gruusia köögist! Eks igast köögist leiab midagi hõrgutavat 🙂
Katrin
Mulle meeldib Tai köök. Vürtsine, magus, hapu. Erilised lemmikud on traditsioonilised karrid ja nuudliroad. Muidugi kõige ehedama maitseelamuse saab ikka Tais reisides. Kodus ei ole ühtegi Tai toitu valmistanud ja seda gaasipliidi puudumise pärast, kuna minu meelest keraamilisel pliidil ei ole tulemus see mis vaja.
Ly Mäemurd
Minu vaieldamatu lemmik on Kreeka köök. Kõik need võrratud maitsed, mis on samas nii lihtsad! Üht ja ainsat lemmikrooga polegi, tihti teen Kreeka salatit, moussakat ja veel üht rooga mereandidest, mille nime ma ei teagi, aga retsepti sain kreeklasest sõbralt..
Ja spanakopita! Keele viib alla!
Maris
Pean tunnistama, et siiski Eesti köök on kõige parem. Ei ole miskit paremat verivorstist-käkist ning leivasupist piimaga.
Sirle
Ma armastan süüa ning paljudes rahvusköökides on toite, mis mulle väga meeldivad. 🙂
Kuna olen hingelt veidi patrioot, siis suures ulatuses armastan just Eesti köögist pärit roogasid. Üks korralik üleküpsetatud seapraad hautatud kapsaga… Nämm. 😀 Kuid samas ei suuda ma ei öelda ka maitsvale pastale ning sushile, mis on mu salajane nõrkus. 🙂
Helen
On palju rahvuskööke, mille erinevad toidud mulle väga meeldivad. Aga tooks siis seekord välja nöiteks Norra köögist multekrem’i, mis on väga mõnus magustoit.. Lihtsalt sellepärast, et igapäev seda õiget multikrem’i ei saa 🙂
Kristel
Minu lemmikud on pärit Prantsusmaalt! Sparglid hollandi kastmega, Coq au Vin, Nizza salat, bouillabaisse, ratatouille ja gratiinid, makroonid, moelleux šokolaadikook…
Helsa
Kuigi Inglise kööki ei ole paljude lemmik olen mina ometi leidnud oma lemmikud just sealt. Magusad pudingid ja hommikune röstsai marmelaadiga ning piimase teega. 🙂
Juta
Oi kui vahva raamat. Kindlasti muretsen endalegi. Minu lemmik pole blogarditele vist uudis 🙂 – Tai köök. Kõige rohkem meeldivad Tom Yum, papaiasalat ja Tai grillitud kana!
Monica
Meeldinud roogasid on paljudest rahvusköökidest, siiski on kõige südamelähedasem Eesti talupojaköök 🙂 Juurviljad ja liha igal viisil. Magustoidulemmiku osas pean küll võõrsile vaatama, üks lemmik on näiteks Prantsuse šokolaadikook.
Laura
Minu lemikuks on India köök ja sealt päris Chicken Tikka Masala ja ka teised tummised karrid maitsevad mulle väga!
nugaetulliae
Hakkasin mõtlema, milline on mu lemmikköök ja jõudsin järeldusele, et mul pole ühte lemmikut. Küll aga leidub lemmikroogasid erinevatest rahvusköökidest: sakslaste paksule punasele kissellile (Rote Grütze) koos vaniljekastmega on raske vastu panna, lasanje läheb alati kaubaks, väga maitseb baklava ja kreeka salat, boršš ja pelmeenid hapukoorega, kama ja verivorstid ning nõnda edasi.
ummomar
Mulle meeldib egiptuse köök, sest elan ise siin – meeldib, et kasutatakse võimalikult värskeid tooraineid, mis muudab ka maitsed ehedaks, palju on ka vegetaarseid roogi, minu lemmikuks oakotletikesed (felafel). Head on ka kõik grillroad ja ka riisi valmistatakse siin maitsvalt. Samuti on palju huvitavaid jookse ja araabia maiuseid, mis on küll väga magusad, aga musta kohvi kõrvale imehead. Muidugi olen väliseestlasena ka suur eesti köögi fänn, eriti kui musta leiba ei ole juba üle kahe aasta süüa saanud 🙂
Kerli
Ka minul pole kindlat lemmikut- igast köögist on miskit eriti maitsvat meelde jäänud. Kuid Türgi reisidest on tekkinud suur suur kirg Kebabi vastu:)
Kadri
Lemmikuks kaldub itaalia köök. Soolastest söökidest lasanje ning magusatest tiramisu.
Maarja
Kui kodune köök välja jätta, siis Balkan on märksõna, nende grillitud lihale, ajvarile ja kajmakile ei hakka miski vastu!
Liisi
Minu suurimad lemmikud on Itaalia ja Tai köök.
Tiina
Gruusia köök. Hatšapuri, tšahhobili, baklažaanid eri katete ja täidistega, oasalatid (lobio), küpsetatud liha, satsivi, suluguni juust. Rikkalikud maitsed, ülevoolavad toostid, värsked salatid, kreeka pähklid, granaatõunad, puuviljad ja tumedad veinid.
Moonika
Tiina võttis mult sõnad suust. Gruusia köögi külluslikkus on imeline. Toit tulvil südamesoojust ja suurt hinge!
Egle
Kodune köök! Ahjukartul, verivorst ja praekapsas.
Külliki
India köök on minu vaieldamatu lemmik!
Aga!! Ma lugesin välja, et käesolevas kokaraamatus peaks olema retseptid a´la jutustuse võtmes siis suurima heameelega sooviks teada mida head tehakse Udmurdi köögis ja maal 🙂
Sandra
India köök: karrid, paneer, naan… Meeldib, et India köögis on palju taimseid toite ja kasutatakse palju erinevad vürtse/maitsetaimi. Kreeka köök on ka maitsev, eriti tadžiki, mida paneks iga asja peale. Kolmandana lisaks veel Araabia maitsed kõige üldisemalt: kuskus, tagine, hummus…
Merilin Šults
Mulle meeldib väga eesti köök. Mulgikapsad ja veel paljud teised toidud on nii head. Nüüd võõrsil elades igatsen ikka eesti koduseid toitu.
3 aastat tagasi reisil käies maitsesin Poolas erinevaid pelmeene-pierogisid. Siiamaani on meeles nende mõnus maitse. Ühesõnaga Poola köök on ka väga meelepärane.
Kadri
Olen ringi reisides leidnud igalt maalt võrratuid maitseid. Kõige enam aga järgi katsetanud seda klassikalist Itaalia oma. Siiski, kõik maitsed on kõige ehedamad just koha peal värsketest tooraeinetest. Ja seega ei saa ka Eesti kööki märkimata jätta. Sest näiteks nii häid õunu ja õunakooke pole kusagilt mujalt saanud 🙂
Kaire
Kindlat lemmikut pole. Koduse köögi headuse kõrval meenub esimesena sügisene Balkan oma tomatite, juustude ja krõbedakoorikuliste saiadega.
Kai
Ühte kindlat lemmikut pole, aga lemmikute hulka kuuluvad vaieldamatult Itaalia, Ungari ja Eesti köök.
Liili
Mulle meeldivad Rootsi toidud, sest seal olen ma mõnda aega elanud. Eriline lemmik sealt on Janssoni kiusatus 🙂
Marju
Mu ammune lemmik on India köök, nende vürtsid on nii soojendavad. Teisalt olen jälle igat uut kööki tundma õppides leidnud omi lemmikuid. Näiteks Tais viibides sealsest köögist või Kreeka teemalisel kokandusõhtul hulga põnevaid roogi. Itaalia puhtad maitsed ja lihtsad toidud on ehk kõige sagedamini mu enda köögis, aga India jah on samas kõige hingelähedasem.
Triin
Üheselt vastata on keeruline. Kui igapäevaselt valida, on lemmik Itaalia köök kõigi oma erinevate pastatoitudega. Kuid Gruusia hatšapuri vastu need ikka ei saa, samuti talvisel külmal ajal Soome poronkäristys on see, mis maitsemeeled juba ette tööle paneb. Usun, et lemmikuid leidub igast köögist, palju sõltub kokast ja kasutatud toormaterjalist.
Signe
Mulle meeldivad Itaalia ja Tai köök. Konkreetset lemmikut ei oska välja tuuagi. Nii palju häid ja erinevaid toite on 🙂
velly
Minul on igast maailmaköögist oma lemmikud välja kujunenud.
Aga lastele on ikka Eesti oma köök omane, võõraid maitsed ei võtta nii kiirelt omaks.
Mailis Meite
Mulle meeldib Itaalia (pasta,pizzaa,tortello jne) Kreeka köök(kotopitakia ,tzatziki ,moussaka),Just käisin Azerbaijani köögiga (šašlõkk ja ime head pannkoogid täidisega))tutvumas-polnud viga.Ka Hiina köök (kiirtoit siis munanuudlid medeandidega ja köögiviljadega)võlub mind.Minu uus vaieldamatu lemmik on vahtrasiirup ja siin nägin et raamatus on Kanada vahtrasiirupikook.Vot seda tahaks küll proovida 🙂
Karin
Olen avastanud Eesti köögi ja minu suur suur lemmik on kama – toorjuustu kook/tort;) see lihtsalt on nii hea
Kristel Bodrova
Kindlat lemmikut pole:) Aga huvitav maitseelamus Kuubal oli riis mustade ubadega. Ja kohupiimakoogile ei kyll ei suuda öelda.
Cathy
Tere kallis Kokaraamat,
Minu lemmikud on isiklike sõprade kodused road, mille retseptid salajas taskusse kaasa antakse. Maailm omas suursus pole sõprade suhtes kade olnud, seega armastan nii ema põdralihahautist Matsalu metsatalus, sõbranna Burgundia kana Helsingis kui Ameerika kurikuulsat “applepied”…:)
Lennukaid kokkamisi ja maitseelamusi soovides,
Cathy Tullkvist
Ülle
Hästi mitmekesine raamat tundub olevat, usun, et Elinal oli väga põnev kõiki neid toite läbi mängida.
Rahvusköökidest meeldib mulle koduse Eesti kõrval viimasel ajal üha enam Vene köök oma lugematute suppide ja pärmitainast küpsetistega.