Ajakirja Maret märtsi number võtab ette koduse kohupiimateo. Köögitoimetaja Marii on pannud potti 2 liitrit 3,5% poepiima ja 400 ml maitsestamata jogurtit, lasknud selle keema ning piima kalgendudes kohupiimaterad sõelale kallanud. Tulemuseks u. 450 g kohupiima. Valminud kohupiimast tegi Marii kohupiima-plaadikooki ja tõdes, et kodusest kohupiimast sai mõnusalt teralise koogi.
Piima kalgendamine happelise toiduaine lisamisega (sidrun, laim, äädikas) on üsna sarnane india kodujuustu ehk paneeri valmistamisele. See meetod erineb siiski sellest kuidas vanasti Eestis kohupiima tehti* – kohupiim valmis hapupiimast, seda kuumutades (keema ei tohi lasta, see on n-ö kiirmeetod ja kohupiim saab liiga kõva). Kuumutades hapupiim kalgendub, erinevalt paneeri tegemisest on vaja rohkem aega (ja kannatlikkust). Proovisime järele – huvitaval kombel tuleb maitse sedapidi tuntavalt kohupiimasem kui india kodujuustul ehk paneeril. Proovige teiegi!
* Allikas: minu vanaema, kes lõpetanud eestiaegse kodumajanduskooli.