Krumpetid (crumpets ingl. k.) on Briti saartelt pärit paksud vedelast pärmitainast küpsetised, mida praetakse pannil või kuumal plaadil rõngaste sees.

  • 175 ml sooja piima
  • 175 g nisujahu
  • 7 g kuivpärmi
  • 1/4 tl soola
  • 1 tl suhkrut
  • 1/2 tl soodat
  • 75 ml sooja vett

Pudista pärm sooja piima sisse, lisa suhkur, sega ja lase seista kuni tekivad pisikesed mullid.

Sõelu jahu kaussi, kalla peale piimasegu, lisa sool ja klopi tugevalt kuni tainas on ühtlane, tihke ja elastne – umbes nagu vedel närimiskumm. Kata ja lase tund aega soojas kohas seista.

Sega sooda klaasi sees sooja vee hulka. Kui segunenud, kalla soodavesi tainasse ja klopi tublisti oma 4- 5 minutit. Kata uuesti ja lase veel 30 minutit seista.

Pane pann madalale tulele. Võita krumpetirõngad või lihtsalt 8cm läbimõõduga kondiitrirõngad ja aseta need pannile soojenema.

Tõsta iga rõnga sisse kaks suurt lusikatäit tainast, tainas peaks ulatuma ca. 1,5 cm kõrgusele. Küpseta vaiksel tulel kuni krumpeti pinnale tekivad väikesed mullid, mis lõhkedes jätavad endast järgi augud.

Ettevaatlikult eemalda rõngad ja pööra krumpetid ümber. Küpseta paar minutit kuni ka alumine pool on kuldne. Traditsiooniliselt serveeritakse krumpeteid kuumalt koos või ja meega/moosiga.

Retsept ja foto: Elisa Koor (Perenaine.ee)