Maitseküllane ja silmailu pakkuv kook kõrvitsahooajaks. Kook on kõrge ja sellest jätkub 10-12 inimesele.

Muretainas:

  • 390 g nisujahu
  • 0,5 tl soola
  • 185 g toasooja võid
  • 2,5 dl suhkrut
  • 1 suur muna

Täidis:

  • 800 g muskaatkõrvitsa püreed
  • 2,2 dl vahtrasiirupit
  • 4 muna
  • 2,5 dl 35% koort
  • ¼ tl muskaatpähklit

Kaunistuseks pähklipuru:

  • 50 g sarapuupähkleid
  • 2 spl pruuni suhkurt
  • 1/4 tl kaneeli

Peale niristamiseks:

  • 2 spl vahtrasiirupit

 

Muretainaks sega kokku nisujahu ja sool, pane kõrvale. Vahusta mikseriga või (ca 2 minutit), lisa järk-järgult suhkur ja vahusta edasi paar minutit. Lisa muna, jätka segamist ca 1 minut. Lisa pool jahukogusest ja kui see on tainasse imendunud, lisa ülejäänud. Kui oled saavutanud ühtlase taina, mis mikserikausi külgedelt lahti tuleb, mässi see kilesse ja pane vähemalt paariks tunniks külmkappi ootele.

Täidiseks sega kokku kõik koostisained.

Rulli muretaigen ca 30-35 cm läbimõõduga kettaks ja tõsta tainarulli abiga 24 cm-se läbimõõduga koogivormi, nii et selle põhi ja servad on kaetud. Aseta pooleks tunniks külmkappi. Võta välja, tee kahvliga põhi auguliseks, tõsta sisse küpsetuspaber ja kalla sisse küpsetusoad. Küpseta 200-kraadises ahjus 12 minutit. Võta ahjust, eemalda küpsetusoad ja küpsetuspaber ning küpseta veel 6-8 minutit, kuniks koogipõhi on kuiv ja õrnalt kuldpruun. Vaata muretainast koogipõhja tegemise õpetust siit

Ülejäänud muretainast valmista koogi kaunistuseks küpsiseid (nagu fotolt näed). Rulli taigen õhukeseks, lõika küpsisevormiga välja küpsised ja küpseta need 200-kraadises ahjus ca 10 minutit kuniks on kuldpruunid.

Kalla täidis eelküpsetatud muretainale ja küpseta 170-kraadises ahjus 60 minutit. Võta ahjust, lase 10 minutit taheneda ning eemalda vormist. Jäta jahtuma.

Katteks pane kohvimasinasse pähklid, suhkur ja kaneel ning purusta. Raputa kattele. Aseta koogile ka küpsised. Serveeri vahtrasiirupiga.

Nippe ja nõuandeid:

  • Vali koogi tegemiseks muskaatkõrvits, mis on maitselt rikkalikum ja vähem vesine. Valmista kõrvitsapüree ahjus (küpseta kõrvitsat fooliumi sees kuniks see on pehme ja püreesta saadud tulemus saumikseriga).
  • Kook küpseta lahtikäivas vormis, mille servad on kõrgemad (5-7 cm), sest muidu ei mahu täidis koogivormi.

Retsept ja foto: Eva Pärtel (Perenaine.ee)