Tõeliselt mahlane ja kreemine tort, millele lisavad hapukust kompotikirsid.
- 200 g Digestive küpsiseid
- 70 g võid
- 1 purk kompotikirsse (750g)
- 600 g toorjuustu
- 3 muna
- 2 dl 35% koort
- 1,5 dl suhkrut
- 1 tl vaniljesuhkrut
Katteks:
- 500 g külmutatud kirsse
- 1 tl kaneeli
- 5 spl suhkrut
- 1,5 spl maisitärklist
Purusta küpsised ja sega sulatatud võiga. Vooderda 26 cm-ne koogivorm küpsetuspaberiga ning eelküpseta küpsisepõhi 10 minutit 220-kraadises ahjus.
Vahepeal sega kokku täidis. Sega toasoe toorjuust munade, koore ja suhkrutega ühtlaseks massiks. Nõruta sõelal kirsid. Tõsta koogipõhi ahjust ja pane põhjale kirsid ning selle peale toorjuustusegu. Küpseta 190-kraadises ahjus ca 45 minutit.
Katteks sega paar spl kompotikirsi vedelikku maisitärklisega. Pane kirsid, ülejäänud kompotikirsi vedelik, kaneel ja suhkur paksupõhjalisse potti ja keeda madalal kuumusel ca 5 minutit. Kalla hulka maisitärklise segu ning sega nii kaua kuniks mass pakseneb. Eemalda tulelt.
Võta kook ahjust ja jäta vormi sees jahtuma. Pane 1/3 kastmest koogile ja jäta jahtuma. Ülejäänud kaste serveeri koos jahtunud koogiga.
Retsept: Janne Lass (Perenaine.ee), foto: Eva Pärtel (Perenaine.ee)
See retsept ilmus Nipiraamatus (veebruar 2014) ja võitis lugeja retsepti auhinna.
Mari-Liis
Kuidas välja kukkunud nendel, kes katsetanud seda kooki? Kas peabki selline vedelam jääma seest vüi ikkagi peaks olema pigem tahkem?
Eva@Perenaine
Mari-Liis, kook peab jääma tahke, et saab korralikke viile lõigata.
Mariann
Kas vahukoort ei tule enne toorjuustule lisamist ära vahustada?
Eva@Perenaine
Ei tule, lisa lihtsalt niisama pakist. Head küpsetamist!
Jane
väga hea kook, läheb kindlasti kordusesse
Maris
väga , väga hea kook. Kindlasti selle aasta lemmik
Mari-Liis
Tõesti suurepärane kook, teen juba mitmendat korda. Täna katsetan Mascarpone juustuga, eks ole näha mis välja kukub, tavalise toorjuustuga on küll kõik ainult kiitnud. Selle kirsikastme tegemisest olen loobunud, kui esimene kord tegin kooki valmistasin ka selle katte. Minu jaoks oli see väga ebameeldiva maitsega ja oleks koogi maitse oma hapukusega täielikult tapnud, nii et koogi peale see ollus ei jõudnudki. Kõrvale sai pakutud küll seda katet nagu kastmena, aga ei olnud ka sellisel kujul lööki ja rohkem polegi selle katte tegemisega end vaevanud.
IP
Jätan koogi ööseks jahtuma ja serveerima peaks hommikul – kas kirsikaste teha õhtul või hommikul? 😛
Eva@Perenaine
Kirsikaste tee samal päeval, mil maiustad! 🙂
Pille
Muidu hea kook, kuid järgmisel korral jätan vahukoore ära. Liiga rammusa mekiga tuli. kirsid sees ning kirsikaste peal muidu super.Kaalun hapukoorekatte peale teha ning kirsikastmega üle valada.
Helina
Super kook ja näeb imeline välja. Tegin jõuluks ja sai kohe hitiks 🙂
Liisa
Kas see kook peabki pealt pruuniks tõmbuma? 190 kraadi ja 45 minutit on sel juhul küll liig, kui ei pea.
Eva@Perenaine
Pigem jääb kook pealt kuldse jumega. Tasub oma ahju temperatuur üle kontrollida; ehk on ahi liiga äkiline.