Toiduõlid aitavad köögviljades sisalduvaid vitamiine omastada ning külmpressitud oliiviõli sobib lisamiseks isegi vanillijäätisele.
Toiduõlid aitavad vitamiine omastada.
Rafineerimata, s.t leebe külmpressimise ja filtreerimise meetodil valmistatud taimeõlid aitavad paremini omastada värsketes köögiviljades sisalduvaid vitamiine. Salatikastmeks sobivad lisaks tavapärasele oliiviõlile hästi näiteks ka seesami- ja nisuiduõli, kanepiõli, kõrvitsaseemne- ja linaseemneõli.
Katseta toiduõlisid ka mujal kui salatikastmena.
Õlid sobivad näiteks koogitaina, suppide ja hautiste koostisesse jne. Külmpressitud oliiviõli või viinamarjaseemneõliga sobib serveerida isegi vanillijäätist! Mitmeid toiduõlisid saad kasutada ka toitude maitsestamiseks, seega katseta erinevaid ja leia oma lemmik.
Kas oliiviõliga võib tõesti praadida?
Jah, kuigi arvatakse vastupidist. Õlidel on suitsemispunkt, s.t temperatuur, mille ületamisel hakkab õli suitsema, omandab ebameeldiva maitse ning jätab selle ka toidule. Suitsemispunkti ületades kaotab õli tublisti oma väärtusest ning selles tekivad toksilised ühendid. Praadimiseks ei sobi aga kõik oliiviõlid, vaid ainult kõige kvaliteetsemad. Näiteks on Biomarketites müüdava Emile Noëli esimese pressi oliiviõli suitsemispunkt on ligi 210 kraadi juures (oluliselt rohkem kui ideaalne praadimise temperatuur, mis on 180 kraadi). Seega kui oliiviõli ei kuumutata üle, säilitab see oma toiteväärtuse ning sobib praadimiseks väga hästi. Teised n-ö kuumuskindlad õlid on kookosõli ja palmirasv, millega võib praadida.
Mis vahe on kookosõlil ja kookosrasval?
Kookosõli suitsemispunkt on 210 kraadi juures ning see sisaldab taimsetest rasvadest kõige enam küllastumata rasvhappeid. Kookosõli puhul võib tekitada segadust nimetus õli või rasv. Kookosõli tähendab külmpressi õli, mis on rafineerimata ning millel on kookospähklile iseloomulik hõrk aroom ja maitse. Selline puhas õli on tervisele kõige kasulikum. Kookosrasv tähendab puhastatud kookosõli, millelt on eemaldatud iseloomulik lõhn ja maitse. Tänu rafineerimisele talub rasv veelgi paremini kuumust ja säilib kauem ning sobib kõige paremini praadimiseks ja küpsetamiseks.
Mida tähendab oliiviõli pudelil märge extra virgin?
Eesti keeles on õige öelda esimese pressi või esimese külmpressi oliiviõli. Täpsemalt on extra virgin oliiviõli eesti keeles esimese pressimise värske tulemus. S.t et oliiviõli valmistamisel ei tohi temperatuur tõusta kõrgele – mitte üle 50 kraadi, tänu sellele jääb õli värskeks.
Mida teeb õliga filtreerimine?
Külmpressitud õlid puhastatakse filtreerimise teel. Õlides säilivad kasulikud omadused ja vabad rasvhapped ehk külmpressitud õlid on kõrge toiteväärtusega, samas rääsuvad need kiiremini. Ekstraheerimise teel saadud õlid puhastakse hapete, leeliste, sorbentide jt vahenditega. Sellised õlid on praktiliselt värvuseta, maitseta ja lõhnata. Ekstraheeritud õlidele lisatakse paremaks säilivuseks antioksüdante, neis võivad tekkida trans-rasvhappeid. Sellised õlid säilivad kaua muutumatuna ja need on madala toiteväärtusega.
Säilita õlisid õigesti.
Toiduõlide rääsumist soodustavad kõrge temperatuur, metalliioonid, valgus (nii ultraviolettvalgus kui osade allikate kinnitusel ka elektrikiirgus). Rääsumise vältimiseks kasuta rafineeritud praadimis- või frittimisõli ühekordselt. Ole hoolas pannide ja pottide puhastamisel. Väldi kuumutustemperatuuri üle 180 kraadi. Säilita õlisid jahedas, valguse ja õhu(niiskuse) eest kaitstult.
Allikas: Kaie Mei (Biomarketi koolitaja)