Karamellkaste on mõnus lisand õunakookidele, magustoitudele, jäätistele. Kastme kodune valmistamine on lihtne – kui välja arvata suhkru sulatamise vaev. Kasuta suhkru sulatamiseks kindlasti paksupõhjalist potti, sest selles sulab suhkur ühtlase temperatuuriga. Ära kasuta maksimumkuumust. Lusikaga sulavat suhkrut segada ei tohi – vastasel juhul muutub suhkur tükiliseks. Segamiseks kasuta kallutamistehnikat või pintslit.

  1. Pane 1,6 dl suhkrut paksupõhjalisse potti ning kuumuta keskmisel temperatuuril, kuniks suhkur sulanud ja on muutunud välimuselt pruunikaks ning lõhnalt karamelliseks. Ole ettevaatlik, et suhkur kõrbema ei lähe – sel juhul muutub kaste mõrkjaks.
  2. Võta pann tulelt ja lisa 80 g võitükke; seejärel lisa 2 dl vahukoort. Koore võid eelnevalt ka kuumutada, nii sulandub see massi paremini.
  3. Tõsta pann tagasi tulele ja sega lusikaga, kuniks kõik on ühtlaselt sulanud ning segu ühtlane.
  4. Tõsta tulelt ja jahuta. Kuumalt on kreem hästi vedel ja voolav, jahtudes muutub see paksemaks.

Hoia karamellkastet toatemperatuuril – külmikus muutub see liiga paksuks ei ole enam voolav. Juhul kui pead külmikus hoidmist siiski vajalikuks, pane külmikust võetud karamellkastme purk (ilma kaaneta) kuuma vette ja hoia seda seal, kuniks kaste vedeldub.

Põnevamaks maitseelamuseks raputa kastmele soolahelbeid – nii saad soolakaramelli kastme.

karamellkaste