Kui me oma blogis Epp Mihkelsi Kringliraamatut tutvustasime ja raamatut välja loosisime, küsisime teie lemmikkringlite kohta. Keedukreemiga, õunte-kaneeli ja šokolaadikattega, karamelline ja banaanidega, õuna-iirise-banaaniga, jne jne… Kringliisu meil neid vastuseid lugedes igatahes tekkis ja nii küsisime raamatu võitjalt, Merikeselt tema lemmiku, martsipani-jõhvika kringli retsepti ja lisaks Kerlinilt tema lemmiku ehk kohupiimakringli õunte ja jõhvikatega retsepti.

Proovisime kringlid järgi ja siin nad on – tõeliselt maitsvad, aitäh veelkord Merikesele ja Kerlinile!

Kohupiimakringel õunte ja jõhvikatega
Retsept: Kerlin Ledis

kringel-kerlinilt1uus
Foto: Marit Soobik

Pärmitainas:

  • 2,5 dl piima
  • 25 g presspärmi
  • 450-500 g jahu
  • 50 g suhkrut
  • 75 g võid
  • veidi soola

Täidis:

  • 500 g teralist kohupiima
  • 1,5 dl suhkrut
  • 3 spl vanillikastmepulbrit
  • 80-100 g võid
  • Maitse järgi tükeldatud õunu ja jõhvikaid (sügavkülmast võtud marju kasutades tuleks neid kindlasti tärklisega segada)

Glasuur:

  • 100 g valget šokolaadi
  • u. 3-4 spl vahukoort
  • mandlilaaste

Lahusta pärm väheses käesoojas piimas.  Sega juurde sool, suhkur ja ülejäänud piim. Sõtku vähehaaval juurde jahu ja toasoe või, sõtku nii kaua, kuni tainas hakkab käte küljest lahti lööma ning muutub elastseks ja läikivaks. Kata tainakauss rätikuga ja lase soojas kohas tund aega kerkida.

Rulli tainas jahusel laual kandiliseks. Hõõru peale toasoe või. Kanna tainale kahe pikisuunalise triibuna kohupiima-suhkru-vanillipulbrisegu, kõige peale õunatükid ja jõhvikad. Jaga tainas keskelt pikuti pooleks. Keera tainapooled pikemat külge pidi rulli ja lõika rullide sisse pikisuunas lõhe (piisab, kui teed seda läbi kahe tainakihi). Põimi pooled ja vormi siis pärjaks.
Küpseta ahjus 200 C juures u 30 minutit.

Glasuuriks kuumuta vahukoor, sulata selles peeneks hakitud šokolaad, vala kringlile ja kata röstitud mandlilaastudega.

Martsipani-jõhvika kringel

martsipani-jõhvika kringel
Martsipani-jõhvika kringel, foto: Eva Palu

Retsept: Merike

Taigen:

  • 2,5 dl sooja piima
  • 25 gr presspärmi
  • 5 spl suhkrut
  • 1,5 tl soola
  • 500 g nisujahu
  • 1 muna
  • 60 g võid

Vahele määrimiseks:

  • 200 g martsipanimassi
  • 200 g jõhvikaid
  • 100 g võid
  • 2 spl mandlilaaste

Katteks:

  • 2 spl mandlilaaste
  • 1 muna

Pudista pärm väheses käesoojas piimas ja sega ühtlaseks.  Lisa sool, suhkur ja ülejäänud piim. Hakka juurde lisama jahu ja toasoojat võid. Sõtku kuniks taigen lööb käte küljest lahti ning muutub elastseks ja läikivaks. Kata tainakauss rätikuga ja lase soojas kohas tund aega kerkida.

Rulli taigen jahusel pinnal lahti. Määri peale toasoe või ning raputa üle riivitud martsipanimassi, mandlilaastude ning jõhvikatega. Jaga tainas pikkupidi ca kolmeks. Tõsta üks taina pool pikkupidi keskele kokku, mille peale tõsta peale ülemine taina serv. Lõika saadud tükist kolm nn punupatsi ning punu nendest ettevaatlikult kokku kringel, täidist mitte nii väga välja pudistades.

Jäta veel pooleks tunniks kerkima. Klopi lahti muna ja määri kringel sellega pealt. Puista üle mandlilaastudega. Küpseta 200-kraadises ahjus ca 25 minutit.

See ei ole kõik. Veel kringliteemalisi nippe meie lugejatelt:

Maris Arulepp kirjutas, et kõige parem nipp, mis kringliteol olla saab, on head mõtted ja pehme taigen. See tähendab, et taigent tuleb töödelda piisavalt kaua, et nisuvalgu gluteen hakkaks tööle ja muudaks taigna elastseks. Ning kihid-kihid! Mida õhemaks ja kihilisemaks kringel teha (muidugi mõnusalt rohke täidisega), nagu lehttaigen, seda maitsvam see tuleb. Naine lisab, et tema sõbrannal on veel selline nipp määrida ahjust tulnud kringel glasuuri asemel mõne hää moosiga, näiteks sobib hästi aprikoosimoos.  Marise enda lemmikkringlid on muide karamelline banaanikringel ning jõhvikamoosi, valge šokolaadi ning mandlitega kringel.

Kinda- ja toidukunstnik Maru kirjutas aga, et tema lemmik on kõrvitsaseemne-iirise kringel. Marul käib selle kringli tegu pigem lahtise käega, kringli peale pudistab ta jahvatatud kõrvitsa- ja päevalilleseemnepuru ning peeneks hakitud iirisekomme.

Millised on teie kringliküpsetamise nipid? Ära hoia enda teada, loeksime neid huviga!