Piparkoogimaitselise kõrvitsabiskviidi vahel on apelsinitükkidega mahlane täidis, jõuluhõngu lisavad koogi peal olevad piparkoogid.
Biskviitpõhi:
- 3 muna
- 1 dl suhkrut
- 150 g kõrvitsapüreed
- 120 g jahu (nisujahu või riisijahu)
- 2 spl kartulitärklist
- 1,5 tl küpsetuspulbrit
- 1,5 tl piparkoogimaitseainet
- 1 tl kaneeli
Kreem:
- 3 dl 35% koort
- 300 g toorjuustu
- 1 dl suhkrut (kui soovid magusamat, lisa vajadusel juurde)
- 1 tl vanilliekstrakti
- 2 (mahe)apelsini riivitud koor
- 1 (mahe)apelsin
- apelsinimahla
Kaunistuseks:
- glasuuritud piparkooke (nt. kuusekesi ja tähekesi)
Biskviitpõhjaks vahusta munad suhkruga kohevaks vahuks. Lisa segades juurde kõrvitsapüree. Viimasena sõelu juurde omavahel segatud kuivained. Vala tainas küpsetuspaberiga kaetud 20 cm läbimõõduga lahtikäivasse koogivormi ja küpseta 190-kraadises ahjus u. 15-20 minutit (või kuniks koogi sisse torgatud puutikk jääb puhtaks). Võta kook ahjust ja jahuta täielikult maha. Lõika jahtunud biskviit kolmeks võrdseks kihiks.
Kreemiks vahusta koor suhkruga. Teises kausis mikserda toasoe toorjuust, lisa vanilliekstrakt ja riivitud apelsini koor. Lisa juurde vahustatud koor, mikserda ettevaatlikult kõik ühtlaseks kreemiks. Tõsta 1/3 kreemist teise kaussi ja pane see kõrvale. Koori apelsin ja lõika väikesteks tükkideks, lisa 2/3 osale kreemile.
Koogi kokkupanemiseks tõsta üks biskviidipõhi serveerimisalusele, immuta apelsinimahlaga. Kata ühtlaselt apelsinitükkidega kreemiga, tõsta peale teine biskviidipõhi. Immuta taas apelsinimahlaga ja kata apelsinitükkidega kreemiga. Tõsta peale kolmas biskviidipõhi, immuta apelsinimahlaga. Kata kook pealt varasemalt kõrvale tõstetud kreemiga. Kata ka koogiääred imeõhukese kreemi kihiga ja silu ääred noa või spaatli abil nii, et biskviidi ääred jääksid nähtavale.
Tõsta kook külmikusse vähemalt neljaks tunniks maitsestuma. Enne serveerimist kata kook glasuuritud piparkookidega (vajuta need tugevalt koogi sisse). Soovi korral raputa peale tuhksuhkrut.
Nippe ja nõuandeid: Piparkoogid lähevad üpris kiiresti koogi sees olles pehmeks, seega lisa need koogile vahetult enne serveerimist.
Retsept: Marit Soobik (Perenaine.ee), foto: Maris Soobik
Jõulutort apelsinikreemiga | Cook the day away!
[…] Idee siit. […]
Diana
Tegin aastavahetuseks. Välja kukkus imemaitsev, sain palju kiita 🙂
Sandra
Tere, kas biskviidi võiks ka päev varem valmis teha? 🙂
Eva@Perenaine
Jah. Mässi kilesse ja külmikusse.