Tallinnas, aadressil Kalasadama 8, tegutseb juba mõnda aega Jaapani köögi restoran MoMo. MoMo paistab silma oma südamliku suhtumise ning eheda, jaapanipärase söögivalikuga. Ei-ei, see ei ole järjekordne sushi restoran, vaid koht, kus jaapanlased ise valmistavad toitu nii, nagu nende peredes päriselt igapäevaselt süüakse.

Meile maitses MoMo toit isegi väga, mistõttu läksime ja küsisime MoMo abikokk Yumi Nakata’lt nii MoMo kui ka üldiselt jaapani köögi kohta. Yumi, muide, vastas meile eesti keeles!

Kuidas Te Eestimaale olete sattunud ja millega siin lisaks restoraniga tegelete?

Sattusin esimest korda Eestisse 2000. a. ning õppisin aasta aega Eesti Humanitaarinstituudis vahetusõpilasena. Eestis olles hakkas mulle meeldima kõigepealt eesti keel, mis kõlab mulle väga armsalt (nagu lindude keel) ja inimesed, kes väärustavad loodust ja lihtsat elu. Eesti on väga väike maa, aga minu arvates seepärast on kõike võimalik teha kui ise soovid ja tahe olemas ja seda teeb elu põnevamaks.

Lisaks abikokaga tegelen jaapani keele õpetamisega (osalise tööajaga) ning õpin doktorantuuris lingvistika erialal Tallinna Ülikoolis.

Kuidas tulite mõttele Eestimaal Jaapani kööki hakata sedamoodi (restorani tehes) tutvustama?

Me tahaksime kõikidega jagada meie häid koduseid toite, mida jaapanlased on aastaid armastanud ning mis mõjuvad hästi tervisele. Nagu te teate, on jaapanlaste eluiga üks pikemaid maailmas ja selle põhjus on põhimõtteliselt toitudel, mida igapäevaselt süüakse. Meie kontseptsioon on selliseid häid toite tutvustades hoida teiega koos tervist ja ilu!

Kas olete ka Jaapanis restoraniäriga kokku puutunud (või mis on teie kogemused kokkamise vallast)?

Ei, üldse pole kogemusi restoraniärist ega kokkamise vallast Jaapanis. Kõike, mis pakutakse restoranis, teevad jaapani emad oma pere jaoks.

Milliseid tooraineid oma restorani köögis kasutate, kas ka selliseid, mis on pärit otse Jaapanist?

Tooted on osaliselt Euroopast toodud, osad on Jaapani lõuna poolt. Seega toorained ei puuduta üldse radiatsiooni mõju.

Kas Eestis müüdav riis on jaapani toidu tegemiseks sobilik?

Nii ja naa, minu arvates päris ei sobi. Jaapani riis on kvaliteetsem – näiteks pehmem ja seisab kauem värskena kui siin müüdav riis. See on meie põhitoit ja seda maitset arendatakse veel praegugi.

Kuidas keeta riisi jaapani-päraselt?

Pese riisi külma veega, loputa 2-3 korda. Kui kasutad siin müüdavat riisi, siis ära jäta seda vee sisse seisma, sest see teeb riisi halvaks (Jaapanis müüdav riis jäetakse aga pooleks tunniks ligunema, siis valmib hea pehme riis). Pane kohe riis potti (kaanega) ja lisa vesi (suhtes 1 osa riisi ja 2 osa vett). Keeda riisi kõrgel kuumusel nii kaua kui see hakkab mullitama. Kui potist hakkab mulle peaaegu üle ajama, alanda temperatuuri. Keeda ja kui on möödunud umbes 10 minutit, lülita pliit välja ja jäta riis kaane alla hauduma. Umbes 5 minuti pärast võta kaan ära ja sega.

Mida keskmine eestlane jaapani toidust arvab (teie tagasiside põhjal)?

Eestlased arvavad, et jaapani toit on ainult SUSHI. Aga sushi on pidulik toit ja seda me iga päev ei söö. Nii et, mõnedele eestlastele on hea üllatus, et me pakume erinevaid toite 🙂

Enamasti eestlased arvavad meie toidust hästi, näiteks, et see on tervislik ja serveeritakse väga viisakalt.

Mis road on teie köögis eestlastele lemmikud?

Donnid (riisi kauss): Teriyaki lõhe don, Oyakodon (ema-lapse toit, kanaliha ja muna magusa soja kastmega), Teriyaki salatid ja siis jaapani karri!

Millised on teie isiklikud lemmiktoidud eesti köögist?

Esimesena tuleb kodujuust! See on isegi liiga hea, sööme seda hommikuti. Ja siis hapukoor meega (paneme seda leiva peale, see on jälle meie hommikusöögi üks osa), siis kohupiim, jogurt. Kõik marjad, mis siin kasvavad. Muidugi kartul, oleme veendnud, et Eesti oma on kõige maitsvam maailmas. Sealiha – seda kasutame tihtipeale enda menüüs ja see on alati väga pehme ja super maitsev!

Jaapani köögis on hästi levinud tofu. Kas kasutate tofut ka oma restoranis ja kuidas?

Loomulikult. Pakume tofu-tuunikala salatit ja misosuppi tofu ja vetikaga, agedashitofu (friteeritud tofu soja kastmes).

Milline on tüüpiline Jaapani hommikusöök?

Traditsiooniline: riis, misosupp, praetud lõhe, hapukurk Jaapani moodi, natto (kääritud sojauba), norileht, praetud muna jne… Mõned söövad ka “English breakfast’i” nagu saia ja joovad kohvi.

Mis on teie lemmik magustoit jaapani köögist?

Anko (punase oa pasta). Kui ma hakkan seda sööma, siis ei saa söömist lõpetada.

—–

Täname Yumi’t ja soovime MoMo‘le edu!