Alpidest pärit klassikalised talvised küpsised. Kui soovid päris traditsioonilist tulemust, kasuta ainult mandlilaaste ja suhkurdatud apelsinikoort.

  • 200 g mandlilaaste
  • 100 g sarapuupähkleid
  • 150 g makadaamiapähkleid
  • 100 g suhkrut
  • 150 ml vahukoort
  • 40 g võid
  • 1 spl vedelat mett
  • apelsiniõli
  • vanilli

Rösti ja puhasta sarapuupähklid. Haki makadaamia- ja sarapuupähklid väiksemateks tükkideks, näiteks veerandikeks, kuid võib ka ainult pooleks teha. Valmista ette kaks ahjuplaati küpsetuspaberiga.

Kuumuta kastrulis võid ja suhkrut kuni suhkur on sulanud, lisa koor, mesi, vanill ja paar tilka apelsiniõli. Lase õrnalt keeda nii kaua kuni segu muutub siirupiseks. Lisa korraga kõik pähklid ja sega tublisti, et kõik saaks siirupiga kokku kleebitud. Keeda veel paar minutit, segu peaks nüüd tõeliselt kleepjas välja nägema.

Kahe võise lusika abil, vajuta ahjuplaadile pähklimassist lapikud kettad. Supilusikatäiest massist saab ca 8-9 cm laiuse küpsise. Kui vajutad pähklisegu plaadil liiga õhukeseks, siis saad rabedad küpsised. Paksus võiks olla 6 mm kuni 8 mm.

Küpseta 180-kraadises ahjus 7-8 minutit. Florentiinid muutuvad jahtudes kõvemaks, seega ära neid pannilt kohe ära võta.

Jahtunud florentiinide alumised küljed võib soovi korral šokolaadiga katta. Selleks sulata umbes 200g šokolaadi ja määri iga florentiini alumisele küljele lusikatäis sulašokolaadi. Lase restil jahtuda.

Retsept ja foto: Elisa Koor (Perenaine.ee)