Magus leib rukkijahuga, mille retsept on pärit Ahvenamaalt.

  • 1 l hapupiima või petipiima
  • 1,5 dl siirupit
  • 1,5 dl fariinisuhkrut
  • 1 kg rukkijahu
  • 1,5 dl linnaseekstrakti
  • 1 tl soola
  • 25 g pärmi
  • 0,5 kg grahamjahu
  • kohvi ja siirupi segu võrdsetes osades (u 50ml + 50ml)

1. päev: Sega toatemperatuuril hapupiim, siirup, fariinisuhkur, linnaseekstrakt, sool ja 0,5 kg rukkijahu, kuni tekib ühtlane mass. Kata kauss kaanega ja pane see sooja kohta seisma 1-2 päevaks, kuni taigen hakkab mullitama.

2. või 3. päev: Sega pärm leige veega, lisa juuretisele ning sõtku hulka grahamjahu ning ülejäänud rukkijahu. Lase taignal kerkida 8 tundi. Vormi taignast 4 leiba, paksusega 1- 1/2 cm. Lase veel 1 tund kerkida. Küpseta leibu ahjus 200 kraadi juures 10 minutit, kuni tekib koorik.

Võta leivad ahjust ja pintselda need üle kohvi ja siirupi seguga. Küpseta pätse veel 10 minutit ja seejärel pintselda neid uuesti kohvi-siirupi seguga.

Kui kõik leivad on määritud, kata need alumiiniumfooliumiga. Küpseta fooliumiga kaetuna ahjus 3 tundi temperatuuril 120 kraadi ning jäta leivad ahju, kuni ahi on maha jahtunud. Lase leibadel rätiku all seista toatemperatuuril kuni järgmise päevani.

Leiba võib hoida toatemperatuuril rätikusse keeratuna või säilitada sügavkülmikus.

Retsept ja foto: Janne Lass (Perenaine.ee)