Tuuletaskud valmivad keedutainast, mis pärineb prantsuse köögiklassikast. Sarnaselt paljudele teistele prantsuse klassikalistele küpsetistele, valmib keedutainas lihtsatest koostisosadest, kuid selle õnnestumine nõuab harjutamist ja kogemusi.
Alljärgnevalt meie keedutaina retsept koos nõuannete ja kummardusega prantsuse koogimeistritele!
Keedutainas (sellest kogusest saab 2 plaaditäit ehk u. 24 tuuletaskut):
- 100g nisujahu, kõvemat sorti, nt Sunnuntai
- 75g võid, 82% rasvasisaldusega
- 175 ml vett
- 0,5 tl soola
- 3 muna
Mõõda valmis jahu kogus. Tükelda külm või. Pane vesi, või ja sool potti ja kuumuta keskmisel kuumusel kuniks või on sulanud ja segu on just keema minemas. Sega nii harva kui vajalik, sest segamisega aurustub liigselt vedelikku. Eemalda ruttu pliidilt ja lisa jahu. Hakka saadud massi intensiivselt lusikaga kloppima. Segu näeb välja alguses üsna ebamäärane…
… kuid kloppimise käigus muutub see ühtlaseks ja siledaks ning eraldub ühtlaseks tainakoguseks.
Pane segu veelkord pliidile ja kuumuta seda keskmisel tulel pidevalt segades 2 minutit. Segu muutub nüüd veelgi ühtlasemaks ja läikivamaks. Aseta saadud mass jahtuma ja oota kuniks see on jahtunud toatemperatuurini. Kui lisad munad liiga kuumale massile võivad need hüübida; lisaks on liigselt kuum tainamass petlikult vedelam.
Klopi lahti munad. Hakka jahtunud tainast mikserdama (kui omad köögikombaini, kasuta tainasegamisotsikut) ja nirista sisse munasegu nii, et jätad alguses 2-3 spl alles. Mikserda suurel kiirusel kuniks saad läikiva elastse taina. Peata mikseri töö ja testi taina paksust – tainamass peab olema nii vedel, et kukub lusikalt maha, aga püsima siiski niipalju koos, et tainapallid laiali ei vaju. Vajadusel lisa juurde munamassi ja mikserda edasi.
Pane valmis tainamass kondiitrikotti (või kasuta kilekotti), lisa eelnevalt ka sakiline kondiitriotsik. Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga ja lase kondiitrikotist ahjuplaadile tainapallid, jättes nende vahele piisava vahemaa kerkmiseks. Pallikeste kõrgus võiks olla 3 cm ja läbimõõt samuti 3 cm. Tee üks sõrm märjaks ja vajuta alla tekkinud kõrged tipud (need võivad küpsetamise käigus liigselt pruunistuda).
Küpseta korralikult eelsoojendatud 200-kraadises ahjus 15 minutit. Tee paariks sekundiks ahjuuks lahti ja lase liigne aur välja. Alanda kuumust 180 kraadini ja küpseta veel 10-12 minutit. Võta küpsetised ahjust ja torka grillvardaga küpsetistesse külje peale augud ja pane veel 5 minutiks ahju küpsema. See kindlustab, et tuuletaskud ka seest korralikult läbi küpseksid. Võib juhtuda, et ahjud on erinevad (loe: valetavad) ja nõuavad pikemat küpsetusaega. Valmis küpsetised on pealt ja alt hele- kuni keskmiselt pruunikad.
Võta ahjust ja pane kohe siinile jahtuma (kui jätad ahjuplaadile, koguvad need põhja alla liigset niiskust).
Järgmise plaaditäie jaoks vormi tuuletaskud ahjuplaadile vahetult enne ahjupanemist.
Täidis:
- 250g kohupiimakreemi
- 1,5 dl vahukoort
- 0,5 dl suhkur
Vahusta vahukoor suhkruga ja sega kohupiimakreemiga. Pane segu kondiitrikotti (koos metallotsikuga) ja lase tehtud augu kaudu täidis küpsetise sisse. Sõrmede abil saad tunnetada, et täidist oleks ikka nii palju,et tuuletasku on seest pingul. Tuuletaskud võid ka keskelt pooleks lõigata ja täidise lusikaga sisse panna. Sõelu tuhksuhkur peale ja serveeri kohe.
Õpetus ja fotod: Eva Pärtel (Perenaine.ee)
Sirli Heinmets
Korra olen teinud ja no imevaitsvad eriti siis kui veel ise enda tehtud 🙂 Soovitan soojalt!
Anne Männamäe
Olen teinud neid.1 kord ei tulnud kohe üldse välja,aga edaspidi on sujunud kõik suurepäraselt ja on imemaitsvad.
kalli
Samuti võib sinna panna soolast täidist vastavalt oma maitsele (krevette või midagi muud).
Triin
Tegin ka selle retsepti järgi, esimene pannitäis panin 3×3 cm nad, ja tulid niii minid 😀 teise panin juba laiemad, aga sama kõrged ja tulid suuremad. Muidu imemaitsvad
Ave
Väga maitsetud, kõvad ja seest toored jäid kahjuks!
Agnes
Proovisin olla öko ja tegin toortatrajahuga. Ainult ahjus soojas olles olid need kohevad aga niikuinii välja sai vajusid lapikuks. Ühesõnaga, peab ikka tegema nisujahuga, kui soovite head tulemust! Aga kogus tuleks kahega korrutada, et üldse midagi saaks.
Agnes
Tegelikult, kui teha magusaid, siis tuleks taignasse ka julgelt suhkrut panna. Ilma tuleb kjah kuidagi maitsetu.
Merike
Esimene kord selle retsepti järgi tuli liiga vedel taigen. Nüüd proovin uuesti panin rohkem jahu ja panen 2 muna. Vaatame mis saab.
Jane
Ei tulnud välja ☹️ Tainas vajus juba pannil laiali, vist siis liiga vedel Ahjus kerkis veidi aga jahtununa täiesti plönnid. Aga proovin kindlasti veel.
KL
See taigen ei kerkinud kusagile ja läks untsu. Teise plaaditäie tegin Ragne Värgi järgi (googelda Ragne Värk ja tuuletaskud). Temperatuurid 220 15 min ja siis 200 12 min ja siis ahjuuks lahti, ahi välja lülitada ja 5 min lasta olla ahjus nii. Lisaks kogused teised ja juhend teine. Algajale seda retsepti siin ei soovita.
Merrr
Ma ei saa aru mis siin keerulist. Kõik tuleb täpselt nii välja nagu peab.
Pigem arvan, et ei tehta täpselt retsepti järgi. Ja siis hakatakse vinguma.