Karamellised pärmitaina saiad, mille koostisosad on vegan. Kookossuhkur annab kreemile karamellise ja mõnusalt mõrkja maitse.

Pärmitaigen:

  • 450 g nisujahu
  • 12 g kuivpärmi
  • 2,5 dl vett
  • 0,75 dl suhkrut
  • 1⁄4 tl soola
  • 3 spl toiduõli

Karamellkreem:

  • 150 g kookoskreemi tahket osa
  • 180 g kookossuhkrut

 

Valmista küpsetamisele eelneval õhtul karamellkreem. Selleks pane kookossuhkur ja -kreem potti ning kuumuta, kuniks kõik on sulanud. Jahuta toatemperatuurini ja seejärel tõsta ööseks külmikusse.

Pärmitaignaks soojenda vesi 40 kraadini ning vispelda sisse kuivpärm. Kui pärm on lahustunud, lisa see koos õliga nisujahu-soola-suhkru segusse ning sega-sõtku ühtlane taigen. Pane rätiku alla tunniks ajaks kerkima.

Rulli taigen jahusel pinnal õhemaks ristkülikuks ning määri peale karamellkreem (jäta osa kreemist ka saiakestele katteks-kaunistuseks). Tõsta alumine 1/3 tainatüki peale ja selle peale ülemine 1/3 (nii, et saad kolm kihti). Lõika saadud pikast tainaribast ca 4 cm laiused ribad ja tee nende keskele sisselõige, lõpuni läbi lõikamata (nagu püksiharud). Keeruta-punu ribad kokku ja tõsta muffinipesadesse.

Küpseta 200-kraadises ahjus ca 15 minutit. Enne sööma asumist lase 10 minutit taheneda, et küpsemisel eraldunud karamellkreem saiakeste sisse tagasi imenduks. Ahjust tulnud saiadele nirista peale kõrvale pandud karamellkreemi.

Nippe ja nõuandeid: kui karamellkreemi voolab saiade rulli keeramise ajal liiga palju välja, tõsta seda lusikaga rulli keeratud saiakeste peale tagasi.  

Retsept ja foto: Eva Pärtel (Perenaine.ee), karamellkreemi retsept Anthea Cheng