Eesti toiduteadlased viisid läbi uuringu, saamaks teada erinevates maailma kohtades kasvanud küüslaukude antioksüdantide sisaldust. Uuringust selgus, et Eesti küüslaugu antioksüdantide sisaldus on kümneid kordi kõrgem näiteks Hiina ja Poola küüslaugust.

küüslauk DSC_3654Ajakirjas Agriculture Journal avaldatud artikkel kirjutab, et Eesti teadlased uurisid meil (kauplustes) müüdavate Hiina, Hispaania, Poola, Leedu küüslaukusid ning Lõuna-Eestis asuvas Kadastiku talus kasvatatud küüslauku. Lisaks uuriti Hispaanias kasvatatud ja vanutatud musta küüslaugu omadusi.

Uuringu tulemusena selgus, et antioksüdantide sisaldus erines testitud küüslaukudes lausa kümneid kordi. Kõige väärtuslikumaks ehk kõrgeima antioksüdantide sisaldusega osutus Eestis kasvatatud küüslauk. Eesti küüslaugu näitaja oli 32 korda kõrgem Poola küüslaugust, ligi 25 korda kõrgem Hispaania, 20 korda kõrgem Leedu ja 7 korda kõrgem Hiina küüslaugu vastavast näitajast. Eesti küüslaugust veelgi kõrgema antioksüdantide näitajaga oli vanutatud, Hispaanias kasvatatud must küüslauk. Näiteks Poola nn tavaküüslauguga oli erinevus lausa ca 90 korda. Eesti toiduteadlaste hinnangul on mustal küüslaugul väga hea potentsiaal ka Eesti köögiviljakasvatajatele.

Uuringu üks läbiviijatest, Tallinna Tehnikaülikooli toiduaineinstituudi professor Raivo Vokk ütles Perenaine.ee-le, et lisaks küüslaugule huvitab Eesti toiduteadlasi ka meil kasvavate marjade antioksüdantide sisaldus. „Nende kohta me kogume veel andmeid, kuna huvitavaid marju kasvab Eestimaal õige palju, pihlakast musta arooniani välja,“ ütles Vokk.

Miks on antioksüdandid tähtsad?

Antioksüdandid pidurdavad meie organismis rakutasandil vabade radikaalide teket, aeglustades seeläbi vananemist ning vähendades mitmete haiguste tekke riski. Antioksüdandid on näiteks vitamiinid C, A, E, karotenoidid, flavonoidid, ubikinoonid, seleen, mangaan, tsink jpt.