Mari-Liis Iloveri “Tulge külla! Pühapäevalõunad pere ja sõpradega” (Ajakirjade Kirjastus) on raamat head toitu hindavatele võõrustajatele. Kiireid ja lihtsaid toite siit raamatust pigem ei leia, kuid pühapäev ongi ju see päev, mil aega pikemaks ja loomingulisemaks toiduvalmistamiseks.
Retseptid on grupeeritud teemade kaupa (nt. Kevad Itaalia moodi, Vürtsikas India, Kreekapärane lõuna, Tere kool!, Suvine veganlõuna jne) ning iga teema kohta on toodud 3-4 toitu. Lisaks on autor liigitanud teemad aastaaegade kaupa. Praeguse aastaajale kohaselt isutasid raamatu retseptidest näiteks küpsetatud õunad iirisekastmes, India toitude kompott (lambalihakarrist, kuldse rosina-kašupähkliriisi ja mango kulfini) ning jõuluselt pidulik lehtkapsasalat jõhvikate, krõbeda pähkli-seemnepuru ja vürtsikate kikerhernestega.
Kokkuvõttes väärikalt stiilne ja inspireeriv raamat, mis aitab kindlasti kaasa hästi läbimõeldud ning heast toorainest valmivate söömaaegade korraldamisele.
Kirjutas: Eva
——————————-
Lia Virkus ja Tiina Lebase koostatud “Pähklipureja mõnus elu. Toidud pähklite ja seemnetega” (Ajakirjade Kirjastus) on kaunis kinkeraamat, milles lisaks ilusate fotodega retseptidele ka tutvustav lõik iga pähkli ja seemnesordi kohta. Lisaks leiab siit hulganisti nõuandeid, millega ja kui suurtes kogustes oleks õige pähkleid ja seemneid igapäevaselt süüa. Näiteks soovitatakse pähkleid-seemneid süüa koos süsivesikutega ehk puuviljade või värske salatiga. Kasulikke ja asjalikke nippe leidub ka pea iga retsepti juurde, mida millega asendada, kuidas muuta roog veelgi maitsvamaks jne.
Raamatus on 70 retsepti, mis jaotatud järgmistesse kategooriatesse: suupisted ja võided, leivad ja näkileivad, eelroad, salatid ja supid, pearoad, koogid ja magustoidud. Samuti õpetab raamat kodus ise mandlipiima või maapähklivõid valmistama. Retseptidest jäid silma suvikõrvitsasalat kruupidega, metspähklite ja rohelise pestoga ja peedi-pirnisalat sinihallitusjuustu ja pistaatsiapähklitega, aga ka porgandihalvaa seesamiseemnete ja India pähklitega, mis on väga populaarne maius Indias.
Lisaks jäid silma mitmed põnevad võided, näiteks kaunilt helelilla baklažaani ja Kreeka pähkli võie kitsejuustuga ning röstitud paprika ja Kreeka pähkli võie. Raamatust ei puudu ka klassikalised retseptid nagu müsliruudud, vürtsikad pähklid, hummus, seemnemüsli, maapähklivõi, šokolaadibaklava jne.
Kirjutas: Marit
—————————————-
“Teeme ise joogid” on mahukas raamat Lindy Wildsmith’ilt (kirjastus Sinisukk), mis õpetab koduselt valmistama nii alkohoolseid kui alkoholivabasid jooke. Õppige valmistama näiteks Itaalia laimisiirupit retsepti järgi, mis pärineb aastast 1696 või siis ergutavalt soojendavat ingverieliksiiri, mis on muide väärt komponent mitmetes teistes kokteilides, sest lisab nendesse sügavust ja särtsu. Maalähedasena mõjub sidruni-odrajook, mis valmib odrakruupidest ja sidrunitest. Raamatust ei puudu ka kihiliste jookide valmistamine, sealhulgas kodune šampanja ja kihisev limonaad!
Autor õpetab valmistama ka kodust õlut, näiteks kaljalaadset alkoholivaba nõgeseõlut, aga ka ingveriõlu, lagritsaõlu. Siin on rohkelt soovitusi ja nõuandeid, milliseid probleeme võib õlleteos ette tulla ning kuidas õlut oma maitse järgi mugandada. Ka siidri- ja veinisõbrad leiavad siit raamatust väärt infot. Tavapärasematele veinidele lisaks on toodud porgandiveini, peedi- ja majoraaniveini ning nõgeseveini retseptid.
Kangemate jookide alajaotusest leiab limoncello, nocino ehk Itaalia pähklilikööri, virsiku- ja vanillivodka jne retseptid. Loomulikult ka rohkelt kokteile, nii alkoholiga kui ilma. Raamat lõpeb tee ja taimetõmmistega, sh külmemasse ilma ideaalselt sobiva Sri Lanka kardemonitee valmistamisega.
Kirjutas: Eva
——————————————–
“Mich Turneri tordikool” on teine sisutihe tõlkeraamat kirjastuselt Sinisukk, autoriks mõistagi Mich ise,
keda maailmakuulus kokk Gordon Ramsay nimetab tordimeistrite Bentley’ks. Mich on Little Venice Cake Company omanik ja see Inglismaal asuv kondiitriäri on tuntud ka oma kuulsate klientide poolest, alates kuningannast endast lõpetades kuulsate jalgpallimängijate ja näitlejatega.
Michi tordid on muidugi väga elegantsed ja väärikad ning oma raamatus õpetabki ta sellist stiili torte valmistama. Teeb algust küpsetamisega, jagades iseäranis palju nippe biskviittaina küpsetamiseks, jätkates tordi kokkupanemisega (sh täidised ja glasuurid, mitmekihilise tordi ehitamine) ning kaunistamisega (pitsimustrid, roosid, käsikirjaline tekst jne jne). Raamatu lõpus on toodud ka mõned põnevad šabloonid, mida tortide kaunistamisel kasutada.
Retseptid on pigem britilikud, s.t. rohkelt või-biskviittainast kasutades, sh põnevamatest näiteks pekaanipähkli keeks ja rummi-rosina-šokolaadi-küpsisetort. Kokkuvõttes on see kohustuslik raamat perenaisele, kes end tortide teemal arendada soovib.
Kirjutas: Eva
————————————–
Perenaine.ee eestvedajal Eva Pärtel’il on ilmunud kolmas kokaraamat nimega “Küpsetaja käsiraamat” (kirjastus Varrak). Selles mahukas käsiraamatus on õpetused kuidas teha samm-sammult (koos piltidega!) pärmi-, mure-, leht-, biskviit-, keedu- ja juuretisetainast ning ka beseeküpsetisi ja toorjuustukooke. Iga taina kohta on toodud ka mitmed retseptid, lisaks magusatele ka üks soolane. Lisaks leiab raamatust rohkelt soovitusi ja nippe, näiteks millist tainarulli valida, kuidas küpsetada kaunist muretaina koogipõhja, miks juustukoogid pragunevad, kas pärmitainast segada käsitsi või masinaga, jne.
Evat paeluvad klassikalised küpsetised, mis on valmistatud naturaalsest toorainest ja see kajastub ka raamatu sisus. Kvaliteetsete fotodega raamatus jagab autor retsepte ja nõuandeid, mida on omandanud 10 aasta jooksul Perenaise Pagariäris.
Eraldi väärib mainimist juuretisetaina õpetus, kus kirjas see, kuidas ise kodus juuretist kasvatada. Eestlased on harjunud tegema küll rukkijahul põhinevat juuretiseleiba, kuid nisujahul põhinev juuretis on meile veel valdavalt tundmatu. Raamatust leiab põhjaliku nisujahujuuretise peatüki, sh retseptid tavalise saia, baguette’i, juuretisetainast kaneelisaiakeste jaoks ning ka allesjäänud juuretisest valmivate pannkookide tarbeks.
Keedutaina peatükis pakuvad silmailu imeilusad värvilised ekleerid, mis kõik on kaetud pealt kena värvilise glasuuri ja erinevate täidistega. Näiteks kauni rohelise glasuuri ja täidisega matcha ekleerid või heleroosa glasuuriga jõhvika-kitsejuustu ekleer, muidugi on esindatud ka klassikalised vanillikreemi kui ka šokolaaditäidisega ekleerid. Retseptidest veel: kaunis Lübecki martsipanitort, imeilus troopiline Pavlova, pealt krõbedad, kuid seest pehmed kodused sarvesaiad ehk croissant’id või vanakooli sefiirikorvikesed – kõik lausa kutsuvad küpsetama.
Kokkuvõttes väärt raamat nii algajale küpsetamishuvilisele erinevate tainaste tundma õppimiseks kui ka sobilik kogenud küpsetajale, uute ideede ja retseptide saamiseks.
Kirjutas: Marit
——————–
Andra Kalda “Piparkoogimaitseline” (kirjastuselt Varrak) on raamat, mis räägib mõistagi piparkookidest! Andra juhendab esmalt, kuidas kodus piparkoogimaitseainet jahvatada, seejärel siirupit keeta ja siis algabki piparkoogitaina tegu. Piparkoogitainaste retsepte on lisaks klassikalisele versioonile rohkelt veelgi, näiteks soolapähklitega õlletainas, piparkoogitainas apelsini, sidruni ja ingveriga, seemnetega piparkoogitainas ning valgete piparkookide tainas martsipaniga. Sekka huvitavaid nippe, mida piparkoogitainast lisaks tavapärastele piparkookidele veel teha. Näiteks saab valmistada šokolaaditäidisega pulgapiparkooke, kaunistada piparkookidega jõulukaarte või valmistada kuusele piparkoogiehteid.
Raamatus tutvustab Andra ka seda, kuidas piparkookidele glasuuri valmistada. Toodud on mitmeid nippe värvilise glasuuri valmistamiseks, sh kuidas looduslike värvidega põnevamat tulemust saavutada. Autor kirjutab, et punapeedimahla lisamine annab roosa glasuuri, arooniasiirup sinise, purustatud söetabletid halli tooni jne.
Piparkooke saab reeglina ikka rohkem kui neid ära süüa jaksab. Siit raamatust leiab mõned head jõulused retseptisoovitused, mida valmis piparkookidega teha. Näiteks küpsetamist mitte vajav vormikook metspähklite, valge šokolaadi, toorjuustu ja piparkookidega, piparkookidest trühvlid või siis jäätis soolapähklite ja piparkoogipuruga. Kui tainast jääb üle, siis leiab raamatust ka selle ära kasutamiseks rohkelt retsepte, sh toorjuustukoogi põhjaks, beseekoogi vahele, muretaina asemel pirukapõhjaks jne.
Kokkuvõtteks asjalik ja praktiline raamat kõigile piparkoogisõpradele, milles kaunid, jõulust meeleolu loovad fotod.
Kirjutas: Eva
———————-
Epp Mihkelsi koostatud miniraamat “Sushi” (Ajakirjade Kirjastus) on praktiline abiline neile, kes kodus sushit armastavad valmistada. Raamat algab sushi ajalooga, jätkub toorainete selgituse ning õigete tööriistade ja -võtete kirjeldusega. Edasi õpetab Epp seda, kuidas maki õigesti rulli keerata, kuidas riisi keeta ja seda õigesti marineerida/maitsestada ning kuidas ise kodusel teel ingverit marineerida (see ei ole üldse keeruline!).
Tänu retseptide ees olevatele sissejuhatustele saavad lugejale selgeks ka erinevad sushi liigid, sh maki, nigiri-sushi, uromaki, temari-sushi ja gunkan. Retseptidest on toodud kõige klassikalisemad, sh maailmas üks populaarsemaid makisid, kurgi-maki, mis võlub oma lihtsuses ja uromakidest (millel riis väljaspool) kõige populaarsem California maki makraga. Autor on lisaks toonud ka mõned eestipärased sushi retseptid, näiteks peedimaki ja põhjamaine räimenigiri. Epp kirjutab, et räimefilee sobib hästi nigiri katteks, ent mitte värskelt, vaid marineeritult. Kokku leiab raamatust 23 retsepti, sh rohkelt mereandidega sushisid, aga ka tomatinigiri ja nigiri jaapani omletiga.
Autori sushi-käekiri paistab fotodel sobivalt korrektne. Mõnusa jaapanipärase stiili loovad teemasse hästi sobivad serveerimisnõud.
Kirjutas: Eva
———
Toidublogija ja kokaraamatute autor Ragne Värk on valmis saanud juba teise paleo põhimõttel valmistatud kookide ja magusroogade raamatu – “Paleo. Patuvabad magustoidud ja koogid 2” (Ajakirjade Kirjastus).
Raamatus on kokku 65 retsepti, sealhulgas nii hommikusööke, jooke, kooke-torte, küpsiseid, moose, kreeme, jäätiseid ja trühvleid. Kõik maiused on paleo-sõbralikud ehk valmistatud ilma suhkru, nisujahu ja suures osas ka ilma laktoosita. Raamatu autor on üritanud koostada retseptid nii, et koostisained oleksid lihtsad ja võimalikult soodsast hinnaklassist (sedavõrd kui paleoretseptid seda võimaldavad).
Raamatus on palju isuäratavaid retsepte, näiteks kaunis ja kõrge, mitmekihiline juustukook mustika-, vaarika- ja kakaotäidisega, kus toorjuustu asendajaks on India pähklitest täidis. Samuti kutsub järele proovima kirju koer, mis on saanud uue, tervislikuma kuue.
Jookidest jäi meile silma koduse õunakoogi maitseline smuuti ja šokolaadijook, asendamaks koorest jäätisekokteili. Samuti saab raamatust teada seda, kuidas ise kookospiima valmistada ja mida teha allesjäänud kookosmassist. Laste lemmikuks võiks kujuneda Snickersi kook, milles tummine šokolaadipõhi, hele kreemjas täidis ning kõige tipuks soolakas karamelli-pähklikiht. Kindlasti väärivad veel katsetamist õhulised beseeküpsised, pähklivõiga banaani-šokolaadikook või kummikomme meenutavad puuviljarullid.
Kaunilt kujundatud raamatus on lisaks autori stiilipuhastele toidufotodele ka meeleolu loovad fotod loodusest, autorist (fotograaf Kerli Sosi) ja toidust.
Kokkuvõttes on see raamat, millest leiab palju häid retsepte patuvabamatest magusroogadest nii kogemustega magusavalmistaja kui ka algaja kokkaja.
Kirjutas: Marit
——————–
“Suhkruingli magusad lauad” (Ajakirjade Kirjastus) on raamat, mille retseptid ja teksti on kirjutanud Suhkruingli kondiiter Kertu Lukas. Koostöös stilist Kristi Jalakasega on raamatu kaante vahele saanud 14 maiustustelauda, teemadeks nii jõulud ja aastavahetus, katsikud, suguvõsa kokkutulek, kooli algus, pulmad kui ka tüdrukute- ja härrasmeeste pidu jpt. Peod ja maiustused on üles pildistanud Katrin Press.
Raamatust leiab rohkelt ideid nii retseptide kui ka maiustuste serveerimise ja teemapidude korraldamise osas. Raamat julgustab, et pidusid ei pea korraldama ainult siseruumides. Talvepidu tehke õues ja katke laud vana saani peale; õunasõõrikuid riputage aga nöörige puu okstele. Kertu julgustab katsetama ka värvidega. Näiteks katsikupeol ei pea piirduma ainult helesinise või roosaga – julgelt võib sisse tuua ka kollast, lillat, helehalli või beeži. Pulmapeo finaaliks ei pea alati olema aga mitmekorruseline tort – ehk on palju põnevam teha üllatuseks hoopis mitmekesine maiustustelaud erinevate suupistetega.
Raamatu retsepte on nii lihtsamaid kui keerulisemaid, alates lihtsatest vürtsimandlitest lõpetades makroonide ja mitmekihiliste kookide-tortidega. Kokkuvõttes rohkelt põnevaid ideid, inspiratsiooni ja praktilisi nõuandeid neile, kes meeldejäävaid pidusid korraldada armastavad.
Kirjutas: Eva