Küpsisetordi vaimustusele eestlaste seas pani aluse Ida Savi, kes avaldas küpsisetordi retsepti oma legendaarses “Saiad, pirukad, koogid” kokaraamatus 1979. aastal.
“Väike küpsisekoogiraamat” kirjutab, et see kook oli kokku pandud kanges magusas kohvis immutatud kakaoküpsistest ja keedukreemist ning kaunistatud purustatud pähklitega. Küpsisetordi menule aitas kaasa Savi raamatu menu ja kättesaadavus – 10 aasta jooksul ilmus raamatust mitmeid kordustrükke.
Esimest korda jõudis küpsisetort eestlasteni aga 1968. aastal ilmunud imeõhukeses trükises “Kohupiimatoidud” ning koosnes kohupiimakreemist ja küpsistest. Vanema põlvkonna mälestuste järgi ei äratanud see retsept aga erislist tähelepanu – küllap selle tõttu, et tundus tookord liiga uudne ja jäi harjumuspärasemate, küpsetatud plaadikookide varju.
Küpsisetort on aga maailmas nii unikaalne, et näiteks Soome toidublogides kannabki see nime “virolainen keksikakku” ehk Eesti küpsisetort, kirjutavad Lia Virkus ja Pille Enden oma värskes raamatus.