See kõrvitsapüreed sisaldav maitsev sai on kindlasti kõikide kaneelisõprade lemmik. Maitseb parimalt valmistamispäeval.

  • 12 g kuivpärmi
  • 6 dl nisujahu
  • 1,2 dl piima
  • 1,8 dl kõrvitsapüreed
  • 50 g võid
  • 50 g suhkrut
  • näputäis soola
Vahele:
  • 2 dl suhkrut
  • 2 spl kaneeli
  • 50 g võid

Kuumuta potis piim ja või kuni või on sulanud. Sega jahu hulka pärm, sool ja suhkur. Lisa jahu hulka käesoe piima-võisegu ja toasoe kõrvitsapüree, sõtku kuni saad ühtlase taina, vajadusel lisa jahu. Kata kauss rätikuga ja lase soojas kohas kahekordseks kerkida.
Vahepeal sulata või ja sega suhkur kaneeliga.

Rulli kerkinud tainas nelinurkseks (u 30×50 cm) kata sulavõiga, raputa ühtlaselt peale kaneelisuhkrut. Lõika tainast u. 6 pikka riba (u. 5 cm) ja tõsta need üksteise peale. Lõika kuhi u. 5-ks või 6-ks. Tõsta väikesed kuhjad küpsetuspaberiga kaetud keeksivormi tihedalt üksteise vastu.

Küpseta 180-kraadises ahjus u. 30-40 minutit. Kontrolli saia küpsust puutikuga. Võta ahjust ja lase veidi jahtuda, kummuta vormist välja.

Soovi korral kata glasuuriga (selleks sega ühtlaseks 45 g tuhksuhkrut 1,5 tl vee ja 0,5 tl õliga). Serveeri soojalt külma piima või tassi teega.

Nippe ja nõuandeid:

  • Kõrvitsapüree tegemiseks puhasta toores kõrvits, haki see  ja keeda väheses vees pehmeks. Seejärel purusta saumikseriga. Vähem vesisema püree jaoks pane kõrvitsaviilud fooliumisse ja küpseta 200-kraadises ahjus pehmeks (aeg sõltub kõrvitsaviilude paksusest).

Retsept ja foto: Marit Soobik (Perenaine.ee)