Hiina päritolu Ching He Huang, kes on populaarne telekokk ja kokaraamatute autor Ameerikas ja Suurbritannias, kirjutab Williams Sonoma blogis Hiina uue aasta tähistamise kommetest ja pakub välja näidismenüü. Mõned nopped tema kirjutisest alljärgnevalt ka eesti keelde.
Hiina uue aasta pidustused, tuntud kui “Kevade festival”, on nädala pikkune pidustus, mis võib olla ainus kord aastas, mil kogu pere kokku saab (Hiina peredes on tavaline, et maapiirkondadest on järgmine põlvkond läinud tuhandete kilomeetrite kaugusele suurlinnadesse raha teenima – toim.). Ja loomulikult on see perele hea põhjus, miks head-paremat toidulauale valmistada.
Süüakse mitmeid sümbolistliku (täiuslikkus, külluslikkus, rikkus jne) tähendusega toitusid – nii oma sisult kui nimetuselt. Oluline tähtsus on toidu serveerimisnõude värvil – need on soovitatavalt punane ja kuldne.
Ching He Huang pakkus välja ka menüü, mida uue aasta puhul süüa. Menüü on kohandatud selliseks, et ka meil retsepte realiseerida saaks, s.t arvestatud tooraine kättesaadavusega jne. Vaata menüüd siit. Kui soolaste toitude valik on igati külluslik, siis magustoidust hiinlane suurt ei hooli. Magustoiduks pakub kokk lihtsat valikut puuvilju ja jasmiiniteed – nii ongi Hiinamaal tavaks.
Stiilinäide Ching’ilt (foto tema kodulehelt).