Piparkoogimaja tegemiseks vajad kas 1 kg muretainast või 1 kg piparkoogitaigent, samuti piparkoogiglasuuri ja muid sobivaid kaunistusi.
Šabloonid lae alla siit:
Katus-160x125_A4
Otsad_A4
Küljed_A4
Katus-160x133_A4

Kopeeri CD markeriga küpsetuspaberile šabloonid ja lõika need välja. Rulli taigen 0,8 cm paksuseks, lõika šabloonide abiga välja maja osad ja tõsta ettevaatlikult ahjuplaadile. Joonista modelleerimisnoa abiga otsa- ja küljeseintele telliskivi muster.

Küpseta piparkoogimaja tükid 185-kraadises ahjus 12-15 minutit (või kuniks alt ja pealt pruunikad). Võta ahjust ja tasanda pika noaga servad sirgeks (kui tükid on ahjusoojad, on seda lihtsam teha). Kontrolli, et nii kaks otsatükki kui ka kaks küljetükki ja katusetükid oleksid ühelaiused ning korrigeeri neid vajadusel noaga.

Küpseta ka alus, mille peale maja ehitad (pikkus u. 20 cm, laius 16 cm), samuti kõnnitee kivikesed (2×1 cm) ja kuusekesed.

Glasuuriks löö 1 munavalge vispliga kergelt vahtu ning lisa supilusika täie kaupa tuhksuhkurt (kokku ca 2,5 dl), munavalgemassi pidevalt segades. Kontrolli glasuuri paksust, et see oleks piisavalt voolav, kuid samas mitte liiga, et see laiali vajuks (kui glasuur tuli liiga paks, lisa natuke sidrunimahla). Tõsta glasuur kondiitrikotti, mille otsa oled pannud peenikese tülle otsiku. Kaunista maja tükid, lisa dekoorid. Oota, kuniks glasuur on kuivanud.

Maja kokkupanemist alusta ühest otsa- ja ühest küljetükist. Määri alumised ja külgmine osa glasuuriga ning kinnita tükid alusele. Toesta ja lase glasuuril taheneda. Jätka teise otsa- ja küljetükiga; seejärel aseta paika lühem katusetükk ning kui see kuivanud, siis teinegi. Kinnita glasuuriga kuusekesed ja maja ukseni viiv kõnnitee.

Foto ja õpetus: Eva Pärtel (ilmus 2018 a. ajakirjas “Toit ja Trend”)