“Kuidas valmistada glögi nii nagu Rootsis?” küsisime Tallinnas elavalt rootslaselt Gustaf Hertsius’elt, kes on võtnud oma missiooniks eestlastele glögipidude korraldamist tutvustada.
Gustaf: “Glögi tuleb kuumutada ca 70 kraadini (kui on näha, et vedelik hakkab aurustuma) ja kindlasti seda mitte keema lasta. Kui lasete glögi keema, siis keeb alkohol sellest välja. Vürtse ma tavaliselt glögile ei lisa, sest need muudavad glögi maitset, kuigi välimuse poolest paistab glögiklaas, milles kaneelipulk ja tähtaniis, kindlasti kena! Rosinaid ja mandleid serveeritakse Rootsis mitte glögi sees, aga selle kõrval. Mandlid tuleks kindlasti koorida – selleks keeda mandleid 2 minutit, kalla külma vette ja pigista mandleid – need hüppavadki koore seest välja.”
PS Gustaf räägib rootslaste glögipidudest selle nädala Naistelehes, sh on pildid tema näidis-glögipeolt, mille ta toimetusele korraldas. Foto pärinebki Naistelehest.
Pille @ Nami-Nami
Kusjuures Taanis serveeriti rosinaid-mandleid kohe kindlasti glögi sees, mitte kõrvale. Mul on sellest nii head mälestused (nüüdseks juba ca 20 vanad), kuidas me peale glögi joomist kruusi põhjast neid pehmeid mandleid ja “paistes” rosinaid õngitsesime 🙂