Ameerika õunapirukas on rikkaliku mahlase täidise ja krõbeda tainaga küpsetis, mis maitseb parim vanillijäätisega. Retseptis antud koguste järgi saad valmistada nii ühe suure piruka või teha muffinivormi abiga väikeseid pirukaid (12 tk).
Tainas:
- 6 dl nisujahu
- 200 g võid
- 2 sl suhkrut
- 4-5 spl vett
Täidis:
- 1 kg õunu
- 3 spl tärklist
- 1,5 dl suhkrut
- 1 tl kaneeli
- 1 spl sidrunimahla
Tainaks mõõda kaussi jahu ja suhkur, lisa väikesteks kuubikuteks lõigatud külm või. Haki noaga puruseks, lisa juurde vesi, sega kiirelt ühtlaseks tainaks. Kata tainas toidukilega, aseta 30 minutiks külmikusse. Koori õunad, eemalda südamikud ja tükelda, piserda peale sidrunimahl. Lisa ka suhkur, kaneel ja tärklis.
Kui soovid teha väikesed pirukad, siis rulli tainas lahti ja lõika klaasiga ümmargused ringid. Jäta osa tainast alles ja lõika sellest ribad. Määri muffinivormi pesad võiga, suru tainatükk vormi põhja ja äärtele. Jaga täidis pirukatele, nüüd kata täidis taignaribadega, millest põimi koogile kate. Määri tainas pealt munaga ja raputa peale suhkrut.Väikeseid muffinivormis pirukaid küpseta 200-kraadises ahjus u. 20-25 minutit.Sama töö põhimõtet kasutades saad küpsetada ka ühe suures (24 cm või 26 cm) vormis koogi. Suurt kooki küpseta 180 kraadi juures ca 50 minutit.
Lase pirukal natuke jahtuda, serveeri poolsoojalt vanillijäätise või klaasi külma piimaga.
Retsept ja foto: Marit Soobik (Perenaine.ee)
kodukokk
See on suurepärane.
jiikke
Väga hästi maitses, fantastiline!
Eliine
Hea pirukas on. Kui on plaan süüa ilma jäätiseta, võiks veidi magusam olla. Kindlasti küpsetame ka edaspidi, kuna teha on lihtne.
Evelyn
Küpsetasin antud retsepti järgi ühe suure koogi ja olgugi, et varem pole ameerika õunapirukat teinud, oli tulemus juba esimese korraga uskumatult hea. Krõbe muretainas ja nii mõnus mahlane täidis. Kasutasin Eva Pärteli uue raamatu puust-ja-punaseks 😉 näpunäiteid. Aitäh!
Kristi
Ülimõnus! Külalised olid vaimustuses, nii et kiitus retsepti eest!
Mulle nii meeldivad Perenaise retseptid: kui midagi otsin, vaatan just teie lehelt, sest teie retseptid on hästi lahti seletatud, õnnestuvad alati esimesel korral ja pildid on imeilusad.
Suured Tänud Teile!
R.
Tere! Kas selle retsepti järgi saaks kooki teha ka nisujahuta? Näiteks kaerajahuga?
Eva@Perenaine
Kindlasti on võimalik ka ilma nisujahuta muretainast teha. Soovitan guugeldada “gluten-free shortcrust pastry”. Niimoodi päris ei saa, et asendad kaerajahu lihtsalt nisujahuga (taigen ei ole koospüsiv).
Liisa
Tere, hakkan kohe kooki tegema ning tekkis kysimus. Kas kasutada maisi–või kartulitärklist?
Eva@Perenaine
Mõlemad sobivad, aga võimalusel eelista maisitärklist.