Ameerika õunapirukas on rikkaliku mahlase täidise ja krõbeda tainaga küpsetis, mis maitseb parim vanillijäätisega. Retseptis antud koguste järgi saad valmistada nii ühe suure piruka või teha muffinivormi abiga väikeseid pirukaid (12 tk).

Tainas:

  • 6 dl nisujahu
  • 200 g võid
  • 2 sl suhkrut
  • 4-5 spl vett
Täidis:
  • 1 kg õunu
  • 3 spl tärklist
  • 1,5 dl suhkrut
  • 1 tl kaneeli
  • 1 spl sidrunimahla
Tainaks mõõda kaussi jahu ja suhkur, lisa väikesteks kuubikuteks lõigatud külm või. Haki noaga puruseks, lisa juurde vesi, sega kiirelt ühtlaseks tainaks. Kata tainas toidukilega, aseta 30 minutiks külmikusse. Koori õunad, eemalda südamikud ja tükelda, piserda peale sidrunimahl. Lisa ka suhkur, kaneel ja tärklis.
Kui soovid teha väikesed pirukad, siis rulli tainas lahti ja lõika klaasiga ümmargused ringid. Jäta osa tainast alles ja lõika sellest ribad. Määri muffinivormi pesad võiga, suru tainatükk vormi põhja ja äärtele. Jaga täidis pirukatele, nüüd kata täidis taignaribadega, millest põimi koogile kate. Määri tainas pealt munaga ja raputa peale suhkrut.Väikeseid muffinivormis pirukaid küpseta 200-kraadises ahjus u. 20-25 minutit.Sama töö põhimõtet kasutades saad küpsetada ka ühe suures (24 cm või 26 cm) vormis koogi. Suurt kooki küpseta 180 kraadi juures ca 50 minutit.

Lase pirukal natuke jahtuda, serveeri poolsoojalt vanillijäätise või klaasi külma piimaga.

Retsept ja foto: Marit Soobik (Perenaine.ee)