Variatsioon klassikalisest õunakoogist.
Mandlijäätis:
- 200 g mandlilaaste
- 250 ml piima
- 250 ml 35% koort
- 200 ml vedelat glükoosi või suhkrusiirupit
- paar tilka mandliessentsi
Aprikoosikoogike:
- 350 g lehttainast
- 2 tl vanillipastat
- 140 g suhkrut
- 140 g võid
- 12 suuremat või 24 pisitillukest kõvemat aprikoosi
Mandlijäätiseks laota mandlilaastud ahjuplaadile laiali ja rösti ahjus 175 kraadi juures mõlemalt poolt kuldseks. Kuumuta koos piim ja koor, kalla hulka röstitud soojad mandlilaastud ja kata anum toidukilega, et ei tekiks nahka. Lase seista, minimaalselt 3 tundi, aga soovitavalt üleöö külmkapis.
Püreesta mandli-piima segu ja suru läbi peene sõela. Tilguta sekka mandliessentsi, kõigest mõned tilgad. Kalla koos siirupiga jäätisemasinasse ja valmista vastavalt juhendile.
Aprikoosikoogikeseks rulli lehttainas 3mm paksuseks ja lõika välja neli 15cm läbimõõduga ringi. Laota tainaringid mõnele tugevale alusele, torgi kahvliga läbi ja vii külmkappi ootele.
Keera ahi 220 kraadile soojenema. Vaja läheb nelja 12 cm raudpanni (pliinipanni) või alternatiivselt nelja metallist kinnise põhjaga 12 cm koogivormi.
Aja potitäis vett keema, valmista ette ka kauss jääkülma veega. Poolita aprikoosid (päris suured võib lõigata ka sektoriteks) ja tõsta minutiks keema läinud vette ja tõsta kohe külma vette jahtuma. Tõmba aprikoosidelt nahk maha ja kuivata köögipaberiga.
Jaga või, suhkur ja vanillipasta nelja väikese raudpanni vahel (alternatiivselt kasuta karamelli valmistamiseks üht tavasuuruses panni ja hiljem libista karamelliseerunud aprikoosid koos vedelikuga koogivormidesse), kuumuta vaiksel tulel kuni karamell on kuldne.
Aseta aprikoosipoolikud väga tihedalt karamelli sisse, lõikepind ülespidi. Jätka kuumutamist veel umbes 10 minutit. Tõsta pannid tulelt ja kata aprikoosid tainaga. Pista ahju ja küpseta 15-20 minutit. Enne väljakummutamist lase kookidel natuke jahtuda. Serveeri koheselt koos jäätisega.
Retsept ja foto: Elisa Koor (Perenaine.ee)