See mahlase ja pisut vürtsika täidisega kartulipirukas on inspireeritud indiapärastest samosadest. 

Pirukapõhi ja -kate:

  • 300 g nisujahu
  • 150 g võid
  • 0,5 tl soola
  • 1,5 tl veiniäädikat
  • 85 ml jääkülma vett

Täidis:

  • ca 800 g kartuleid
  • 1 dl herneid (võivad olla ka külmutatud)
  • 0,5 tl tšillihelbeid
  • 1 cm jupp ingverit
  • 1 tl garam masala pulbrit
  • soola, pipart
  • määrimiseks muna

Sega nisujahu soolaga. Näpi külmkapikülma või tükid jahuseks. Kui segu meenutab saepuru-laadset koostist, kalla juurde veiniäädika-vee segu ja sega taigen käte vahel kiirelt ühtlaseks. Mätsi lapikuks kettaks, pane kilesse ja aseta paariks tunniks külmkappi ootele.

Koori kartulid, keeda pehmeks ja tambi nuiaga pudruks. Kuumuta pannil õli, lisa riivitud (või hästi peenikeseks tükeldatud) ingver ja tšilli. Kui õli on maitsestunud, lisa kartulid ja herned ning prae neid mõni minut. Kõige lõpus sega juurde garam masala ja tõsta segu pliidilt kõrvale.

Rulli lahti 2/3 tainast ja vooderda sellega 24 cm-se läbimõõduga, madalate servadega koogivorm. Tee koogipõhja kahvliga läbivalt augud. Aseta pooleks tunniks külmkappi ootele. Kata küpsetuspaberi ja küpsetusubadega ning eelküpseta korralikult eelkuumutatud 220-kraadises ahjus 10 minutit. Eemalda küpsetusoad ja -paber ning küpseta veel kuniks põhi on kergelt pruunikas.

Võta ahjust ja tõsta peale täidis. Rulli lahti ülejäänud taigen, lõika piklikud ribad ja meisterda täidise peale ruuduline kate. Määri lahtiklopitud munaga. Küpseta 200-kraadises ahjus ca 25 minutit kuniks pirukas on pealt kuldpruun.

Retsept ja foto: Eva Pärtel (Perenaine.ee)