Apelsinimaitseline, mitte väga magus jõhvikalisandiga keeks, mille maitse muutub paari päeva möödudes vaid paremaks.
- 200 g võid (82%)
- 2,5 dl suhkrut
- 4 muna
- 200 g hapukoort
- 4,5 dl nisujahu
- 1,5 tl küpsetuspulbrit
- 150 g jõhvikaid (kui kasutad külmutatud marju, ei pea üles sulatama)
- 1 apelsini riivitud koor ja mahl
Vahusta toasoe või riivitud apelsinikoore ja suhkruga. Lisa vahustamist jätkates ühekaupa munad. Sega ühtlaseks. Sega juurde hapukoor ja apelsinimahl. Viimasena lisa jahu-küpsetuspulbri segu ja jõhvikad.
Vala tainas võitatud ja jahuga ülepuistatud piklikku keeksivormi. Küpseta keeksi 175-kraadises ahju u. 1 tund.
Kontrolli keeksi küpsust puutikuga. Kui keeks muutub küpsedes pealt liialt tumedaks, kuid on seest veel toores, kata keeks pealt fooliumiga.
Retsept ja foto: Marit Soobik (Perenaine.ee)
Maigi
Kas siin on mõeldud 175 kraadi tavarežiimis või pöördõhul? Tegin pöördõhul ja kuna see on kuumem kui tavarežiim, siis alandasin temperatuuri 160 kraadini (biskviidi puhul toimib hästi). Koguse tegin sama, aga keeks küpses 1,5 h ja ka siis vajus ahjust võttes keskelt kokku ehk siis tundus, et jäi ikka veel veidi toores.
Eva@Perenaine
Maigi, meil on retseptides küpsetamisrežiimi jaoks reeglina nn tavarežiim (kui pole just teisiti täpsustatud). Tundub, et küpsetamistemperatuuriga läks midagi valesti, kahju muidugi.
Maigi
Tänud täpsustamast. Et mitte teisi tegijaid heidutada, lisan, et maitse oli väga hea! Proovin kindlasti veel. Ise asendasin apelsini küll sidruniga, kuna see oli kodus olemas, aga sobis ka väga hästi 🙂
Andra Lind
Ma pole veel lahti lõiganud, aga koogi ahjust välja võttes, tundus, et ikka sai valmis, täpselt selle õpetuse järgi ja ei pannud veel fooliumit ümber, tundub nii isuäratav, aga ootan jahtumist, et kaunistada saaks 🙂
Ingri
Minu konkurentsitult lemmikuim jõhvikakeeks!
Lausa nii hea, et kasutasin hiljem ka marmorkeeksi tegemiseks sama tainast.