Rohkete puuviljadega jõulukook.

  • 225 g tšiili rosinaid
  • 225 g heledaid rosinaid
  • 225 g rosinaid
  • 150 g hakitud kivideta musti ploome
  • 100 g sukaadi
  • 100 ml brändit
  • 2dl jahu
  • veidi soola
  • ½ tl. riivitud muskaatpähklit
  • ½ tl. kaneeli
  • 1 spl kakaopulbrit
  • 225 g pruuni suhkrut
  • 4 suurt muna
  • 1 apelsini või sidruni riivitud koor
  • 50 g jahvatatud mandleid
  • 50 g hakitud mandleid
  • soovi korral kaunistuseks tumedat šokolaadi (50g)

Päev enne koogi küpsetamist pane kõik kuivatatud puuviljad brändisse likku, kata nõu ja jäta ööks seisma.

Järgmisel päeval kuumuta ahi 160 kraadini. Sõelu kaussi jahu, sool, vürtsid ja kakaopulber. Määri 20-cm läbimõõduga koogivorm (või ümmargune keeksivorm) võiga (ja vooderdada kahekordse küpsetuspaberiga). Vahusta munad suhkruga. Sega lõpuks sisse apelsini- või sidrunikoor, jahvatatud ning hakitud mandlid, kuivatatud puuviljad ja jahusegu.

Tõsta segu ettevalmistatud koogivormi, silu pealt tasaseks. Küpseta umbes 1,5 tundi või kuni keskele torgatud tikk kuivaks jääb. Tõsta koogivorm jahutusrestile ja jäta tunniks jahtuma. Siis löö kook ettevaatlikult restile, kuid jäta paber peale, sest see aitab hoida kooki niiskena. Kui kook on jahtunud, mähi see tihedalt fooliumisse ja säilita jahedas kohas.

Soovi korral lisa brändit – torkides koogile tikuga augud sisse ja natuke brändit sisse tilgutades. Soovi korral kaunista tumeda šokolaadiga (seda eelnevalt sulatades).

joulukook 2

Retsept: Elina Sildre (Perenaine.ee), fotod: Eva Pärtel (Perenaine.ee)