Maitsev, suvine ja kergelt nostalgiline jäätis, millesse sobivad samahästi nii maasikad kui vaarikad (või mõlemad korraga). Kes alkoholi ei soovi lisada, võiks marjasegu enne külmutamist jäätisemasinas valmis teha ning siis vanillikreemi hulka lisada, jääb kreemjam.
- 300 g maasikaid (või vaarikaid)
- 100 g suhkrut
- 2 spl viina (soovi korral)
Vanillikreem:
- 4 dl täispiima
- 2 dl 35% koort
- näputäis soola
- 1 vanillikaun
- 4 munakollast
- 120 g suhkrut
Pane vaarikad (või maasikad) kaussi ning vala peale suhkur ja viin. Jäta vähemalt üheks tunniks või ööseks seisma, et mahl marjadest välja tuleks.
Prantsuse vanillikreemi valmistamiseks pane piim, koor ja sool potti madalale tulele. Lõika vanillikaun lahti, kraabi seemned potti ja lisa ka kaun. Klopi munakollased suhkruga lahti. Kui piim hakkab keema tõusma, tõsta tulelt ja vala sorts munakollastele. Klopi hästi läbi ja lisa ka ülejäänud piim. Nüüd kuumuta segu vesivannil nii kaua kuni see pakseneb. Kurna läbi sõela ja lase jahtuda. Seejärel jahuta külmkapis.
Tambi marjad kahvliga puruks, mõni võib jääda ka suurem.
Aseta jäätisevormidesse vanillikreemi vaheldumisi vaarikatega, jättes servast 5 mm, et segu saaks paisuda. Torke sisse jäätisepulgad, sega natuke pulkadega ning külmuta jääkapis.
Retsept: raamat “50 pulgajäätise retsepti” (loe raamatu tutvustust siit), foto ja teostus: Elisa Koor (Perenaine.ee)