Õhulise vaarikavahu ja šokolaadise kreemiga tort küpsisepõhjal.
Põhi:
- 150 g (šokolaadi) küpsiseid
- 60 g võid
Kreem:
- 4 dl vahukoort
- 300 g maitsestamata kohupiimapastat
- 100 g (tumedat) šokolaadi
- 200 g vaarikaid (sobivad ka sügavkülmutatult, neid ei pea üles sulatama)
- u. 2-3 spl suhkrut
- 2 spl želatiinipulbrit
Kaunistuseks:
- vaarikaid
- beseeküpsiseid
- kuivatatud jõhvikaid (Ecomari)
- šokolaadikomme
Purusta küpsised peeneks puruks, sega sulatatud võiga. Kata 20 cm lahtikäiva küpsetusvormi põhi ja ääred küpsetuspaberiga. Kata põhi ühtlaselt küpsisepuruga, tõsta külmikusse.
Täidiseks vahusta vahukoor, lisa kohupiimapasta.
Paisuta želatiin väheses vees. Kuumuta želatiin potis pidevalt segades madalal kuumusel, kuni see täielikult lahustub. Jahuta želatiin. Tõsta 1 spl vahukoore-kohupiimakreemi želatiini sisse, sega ühtlaseks. Seejärel vala see ülejäänud kreemile ja sega ühtlaseks. Jaga kreem kaheks.
Sulata kuumavee vanni kohal tükeldatud šokolaad. Lisa sulatatud šokolaad ühele kreemiosale, sega ühtlaseks ja vala küpsisepõhjale.
Püreesta vaarikad suhkruga (soovi korral suru vaarikapüree läbi sõela) ja sega alles jäänud kreemiga. Maitse, vajadusel lisa suhkrut. Tõsta ettevaatlikult šokolaadikihile ja aja ühtlaselt laiali. Tõsta vähemalt neljaks tunniks külmikusse. Kaunista tort vaarikate, šokolaadikommide, purustatud beseeküpsiste ja kuivatataud jõhvikatega.
Retsept ja foto: Marit Soobik (Perenaine.ee)
Vaarika-šokolaadi vahukook | Cook the day away!
[…] Idee siit. […]
Summer
Kui sooviks kasutana zelatiini lehti, mitte pulbrit, siis mitu lehte vaja läheb?
Eva@Perenaine
8 tk.
Ave
Kas kuuma sulatatud shokolaadi võib kohe kreemi sisse segada?
Eva@Perenaine
Jah, võib.
Marike
Väga maitsev kook, aitäh retsepti eest! Tahtsin proovida ka valge shokolaadiga – kas see käituks koogis samamoodi, kui tume?
Eva@Perenaine
Ma usun küll, et ka valge šokolaadiga tuleb maitsev ja õnnestub. Kindlasti palju magusam küll 🙂
Liis
Kas vaarikate asemel oleks ka võimalik mingit teist marja kasutada kui on siis kas te oskaksite soovitada midagi?
Eva@Perenaine
Alati võib katsetada, aga vaarikas on selles koogis kindla peale minek.
Ene
Mina tegin mustsõstardega just täna. Homme läheb maitsmiseks. ☺
Maarja
Tere. Kui soovin teha 26 cm vormiga, mis võiksid olla kogused? Kas võib ka piimasokolaadiga teha?
Eva@Perenaine
Korruta 1,5-ga. Piimašokolaad on magusam – ehk jätad siis suhkru ära.
MK
Tere! Plaanis seda imelist kooki valmistada, aga kas see on selline tarretise konsistentsiga? Mul tarretisega on väga halvad suhted
Eva@Perenaine
Pigem nagu sefiir, mitte nagu tarretis 🙂
MK
Kas soovitate mingisuguseid konkreetseid küpsiseid?
Eva@Perenaine
Nt Selga või Kalevi küpsised, digestiivküpsised jne
Anni
Tere!
Meil Kanadas ei ole kohupiimapastat. Kas ma tohiks kasutada mascraponet?
Marit
Tere Anni!
Ma soovitaks kasutada kohupiimapasta asemel tavalist toorjuustu.