kasesiirup
kasesiirup
Foto: Kasekunst OÜ

Eesti Vabaõhumuuseumis toimunud leivapäeval kuulutati 2018. a. parimaks mahetoiduks Kasekunst OÜ valmistatava tumeda kasesiirupi.

Konkursi hindamiskomisjoni liige Angelica Udeküll ütles Maheklubi.ee-le võidutoodet kommenteerides: “Selles realiseeruvad kodumaine puhas loodus ja vanad traditsioonid täiesti uues võtmes. Tume kasesiirup on laia kasutusvõimalusega ning sobib maitsenüansi lisamiseks näiteks salatitele, dessertidele ja köögiviljadele. See võiks olla hea alternatiiv Itaalia köögist tuntud palsamiäädikale.”

Teise koha saavutas konkursil Mätiku Talumeierei OÜ mahe või ning kolmanda La Muu OÜ maasika-kohupiimajäätis.

Oma lemmik mahetoodet said valida ka leivapäeva külastajad: lemmikuks osutus tänavu OÜ Mätiku Talumeierei küpsetusjuust. Teise koha saavutas La Muu OÜ maasika-kohupiimajäätis ning kolmandale kohale tulid võrdselt kaks Biomenu OÜ toodet – nisujahu vaba banaanileib ning snikers vegan maiustus.

mätiku-talujuust
Foto: Perenaine.ee

Parimaks mahetootjaks kuulutas žürii kanepikasvatusele ja -töötlemisele spetsialiseerunud Tammejuure mahetalu Läänemaalt.

Konkursid korraldas Maaeluministeeriumi toetusel Eesti Mahepõllumajanduse Sihtasutus koostöös Mahepõllumajanduse Koostöökoguga. Parima mahetoote valimisel tehti koostööd Eesti Kulinaaria Instituudiga. Aasta parimat mahetootjat ja -toodet valiti üheksandat korda. Parima tootja ja toote valisid välja erialaspetsialistidest koosnevad hindamiskomisjonid.