Kas teadsid, et alkoholi lisamisel koogitaignasse ei haihtu see pärast küpsetamist täielikult?
Tõsi, alkoholi hulk väheneb – nii küpsetades kui ka ilma küpsetamata kujul kookidesse lisades (viimasel juhul mitte koheselt serveerides, vaid ajaga). See, kui palju alkoholi küpsetisse alles jääb, sõltub küpsetamise meetodist, alkoholi tüübist ja küpsetamise ajast.
Kui alkoholi lisatakse koogile ja küpsetatakse:
- 15 minutit küpsetamist – alles jääb 40% alkoholist
- 30 minutit – 35%
- 1 tund – 25%
Kui kooki niisutatakse alkoholiga, ei küpsetata ja hoitakse üleöö:
- alkoholist jääb alles 70%
Alkohol lisatakse koogikattele või kaunistuskreemile ning serveeritakse kohe:
- Lisatakse kuumutamata kujul – alles jääb 100%
- Lisatakse keevale vedelikule – alles jääb 85%
- Katet töödeldakse leeklambiga – alles jääb 75%
Allikas: Booze Cakes: confections Spiked with Spirits, Wine and Beer (Krystina Castella, Terry Lee Stone)