Septembrikuu delicious ajakirjas on inspireeriv artikkel Raymond Blanc’ist, ühe lugupeetud Inglismaal asuva restorani Le Manoir aux Quat’ Saisons eestvedaja, kes jagab oma saladusi aastatepikkusest tööst köögis. Lihtsad, aga vajalikud tõed. Siin osa nendest.
TEE EELTÖÖ
Kui kokata “organiseeritult”, on kokkamine tükk maad nauditavam. Tee vajalikud ettevalmistused (mõõda/kaalu valmis ained, haki jms) ja asu alles siis küpsetama-praadima-hautama.
VÕTA AEGA, ET TEHNIKA SELGEKS SAADA
Tehnika parandamisele panustatud aeg tasub ennast tagasi õige rikkalikult.
INVESTEERI HEA KVALITEEDIGA NUGADESSE
Hea kvaliteediga nuga on kahtlemata koka kõige väärtuslikum asi.
MAITSE, MAITSE JA VEELKORD MAITSE
See kõlab iseenesest mõistetavalt, ent paljud kokad unustavad seda teha!
ÄRA KIIRUSTA SOOLA JÄRELE
Mõtle, kuidas teistmoodi toitu maitsestada – maitsetaimedega, äädikaga, sidrunimahlaga – õpi neid tundma. Tee alustuseks selline harjutus – võta 100 ml vett ja 50g võid, kuumuta kuniks see muutub kreemjaks, siis lisa natuke sidrunimahla ja maitse, kuidas maitse muutub. Siis lisa pisut musta pipart, maitse taas; lisa maitsetaimi jne. Niimoodi katsetades avastad uusi maitseid.
TEA OMA AHJU TEMPERATUURI
Igal kokal peaks olema eraldi ahjutermomeeter, sest paljud ahjud valetavad. Pea meeles, et ilma ventilaatorita küpsetades kulub küpsemisele 20% rohkem aega.
ÄRA KÜPSETA EXTRA VIRGIN OLIIVÕLIGA
Seda kasuta ainult salatite ja valmistoidu maitsestamiseks! Kui kasutad küpsetamiseks, muutub selle maitse kibedaks.
Vaata ka Raymond Blanc’i tarte tatin’i retsepti (eksklusiivselt delicious ajakirjale).