Kalmaarid on muutunud järjest kättesaadavamaks ja taskukohasemaks ka Eestis. Samas on neid lihtne valmistada ja oma loomupärase maheda maitse tõttu saab neid väga mitmekesiselt oma eelistuste järgi maitsestada. Valmistamise aeg on kiire ning vokitud köögiviljadega saab kokku kerge, tervisliku ja pisut luksusliku eine.
• 4 tk kalmaarituubi, värsket või sulatatud
• 1 küüslauguküüs
• 1 spl veiniäädikat
• 2 spl õli
• 0,5 tl suhkrut
• Näpuotsaga soola (või maitse järgi)
• 1 spl hakitud värsket peterselli
Poest ostes on kalmaarituubid reeglina juba sobivalt puhastatud (turult ostes on vaja nad ka puhastada.) Kuivata kalmaarid köögipaberiga hästi korralikult ära, sest muidu grillimine ei õnnestu ja tulemus jääb nätske.
Lõika kalmaar külje pealt lahti, nii et tuub muutuks tasapinnaliseks. Tee terava noaga sisemisele poolele ruudumustriga sisselõiked. Ära veel maitsesta.
Valmista ette marinaad. Võta keskmise suurusega kauss ning pane kausi põhja hakitud küüslauguküüs, hakitud petersell, sool, suhkur, õli, veiniäädikas ning vispelda kõik hästi segamini.
Aja grill kuumaks ja küpseta ettevalmistatud kalmaare mõlemalt poolelt 3-4 minutit. Alternatiivina saab kasutada praeahju, millel on grillirežiim. Kui sisselõiked on tehtud õigele poolele, siis kuumuse käes tõmbub kalmaar rulli.
Tõsta grillitud kalmaarid kaussi ja sega marinaadiga kenasti läbi. Serveerida võib vokitud või grillitud köögiviljadega.
Nippe ja nõuandeid: Selliselt valmistatud kalmaari võib jätta ka marinaadi seisma, siis lõigata väiksemateks tükkideks ning serveerida suupistetena või kasutada rohelise salati rikastamiseks.
Retsept ja foto: Maris Schryer (Perenaine.ee)